Data actualizării:
Data publicării:

Viktor Orban nu poate fi mediator în războiul din Ucraina, susține Volodimir Zelenski

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Viktor Orban a făcut vizite la Beijing, Moscova, dar și Kiev, în cadrul "misiunii sale de pace". Totuși, inițiativa nu a fost văzută cu atât de multă apreciere de Volodimir Zelenski.

Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene, s-a aflat luni la Beijing pentru o vizită neanunţată în cadrul "misiunii sale de pace", care nu a fost asumată de restul UE şi în cadrul căreia s-a întâlnit săptămâna trecută, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Niciun om serios nu poate vorbi despre o intenţie a Rusiei de a ataca NATO

Niciun om serios nu poate vorbi despre o intenţie a Rusiei de a ataca NATO, a declarat Orban într-un interviu publicat luni de cotidianul german Bild.

"Atacarea NATO este absolut imposibilă - nu numai pentru Rusia, ci pentru oricine din lume - întrucât NATO este de departe cea mai puternică comunitate militară", a afirmat şeful executivului ungar, a cărui ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Viktor Orban a adăugat că toate ţările NATO susţin clauza securităţii colective, conform căreia un atac împotriva unui membru al NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

"Ruşii au o istorie şi o cultură diferite, precum şi o înţelegere diferită asupra libertăţii şi suveranităţii naţionale decât au europenii", a spus Viktor Orban, care s-a întâlnit cu Putin la Moscova la finalul săptămânii trecute. Dar ei sunt raţionali, sunt hiper-raţionali, a subliniat liderul ungar.

Volodimir Zelenski nu vede cu ochi atât de buni "misiunea de pace" a liderului ungar

În schimb, Volodimir Zelenski nu vede cu ochi atât de buni "misiunea de pace" a liderului ungar. Doar economiile sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât ale Rusiei ar putea gestiona o misiune de mediere, consideră acesta.

"Sunt multe astfel de ţări în lume? Nu. Cred că SUA şi China sunt astfel de ţări. Şi UE, nu doar o ţară, ci întreaga UE. Asta ar putea fi într-adevăr o misiune de mediere", a spus Zelenski în cursul unei vizite în Polonia.

El a ţinut să asigure că negocierile lui Orban cu Putin, care au stârnit o controversă în UE, nu au fost coordonate cu Kievul.

"Chiar dacă Putin se întâlneşte cu un stat anume, asta nu înseamnă că vrea să pună capăt războiului", a mai explicat preşedintele ucrainean.

Donald Trump, un om al păcii în ochii lui Orban

Referitor la alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, Orban a apreciat că actualul preşedinte american Joe Biden nu va obţine un nou mandat la Casa Albă.

El l-a lăudat pe fostul preşedinte american Donald Trump, pe care l-a numit un om al păcii. El este un om de afaceri, un om care s-a realizat prin forţe proprii şi are o abordare diferită asupra oricărui lucru. Şi cred că asta este ceva bun pentru politica mondială. Să nu uităm şi că el este un om al păcii, a declarat Orban pentru publicaţia germană.

Viktor Orban este singurul premier dintr-o ţară membră a Uniunii Europene care şi-a exprimat deschis sprijinul pentru Donald Trump înaintea alegerii acestuia ca preşedinte al SUA în 2016. Cei doi s-au întâlnit în luna martie a acestui an la reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago (Florida), conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel