Viktor Orban, la summit-ul NATO: Deceniul care urmează va fi al epidemiilor și al migrației în masă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Viktor Orban, premierul Ungariei, a vorbit, la summit-ul NATO, despre provocările următorului deceniu.

Deceniul care urmează va fi un deceniu al epidemiilor şi al migraţiei în masă, iar statele membre şi NATO trebuie pregătite pentru a putea răspunde acestor provocări, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, la Bruxelles, luni, atunci când a sosit la summit-ul de o zi al statelor membre ale NATO.

Dacă summit-ul va reprezenta sau nu un punct de cotitură se va decide abia la sfârşitul acestuia, însă prin adoptarea unui nou plan strategic, valabil până în 2030, aliaţii încearcă să facă să fie astfel, a subliniat Viktor Orbán. Ungaria este de acord cu conţinutul acestuia, a spus prim-ministrul.

Punctul principal al strategiei este acela de a consolida capacităţile de rezistenţă naţionale; Ungaria este activă în acest sens, indiferent că vorbim despre lupta împotriva pandemiei sau de atitudinea faţă de migraţie, a spus şeful guvernului de la Budapesta.

“Avem ce spune şi putem să ne aducem aportul”, a subliniat Orbán.

“Vom sta bine dacă ne vom îndeplini angajamentele”, a explicat Viktor Orbán, întrebat de presă despre angajamentul care trebuie realizat până în 2024 şi potrivit căruia 2% din produsul intern brut (PIB) al statelor membre ale NATO trebuie cheltuiţi pentru apărare.

Provocările legate de Republica Populară Chineză

Întrebat despre provocările pe care le înseamnă China, şeful guvernului de la Budapesta a spus: Ungaria se opune tuturor tipurilor de război rece, iar el personal şi-a petrecut 26 de ani din viaţă în condiţii de război rece. “Credeţi-mă că acesta este un lucru rău. Să nu facem aşa ceva”, a adăugat Viktor Orbán.

Alături de liderii statelor membre, la summit-ul de o zi al Alianţei Nord-Atlantice participă şi preşedintele american Joe Biden.

Scopul summit-ului NATO a fost acela de a defini obiectivele şi sarcinile care trebuie atinse şi realizate până în 2030, unele care vor contribui la pregătirea alianţei pentru provocările viitoare. Summit-ul a oferit posibilitatea consolidării relaţiilor transatlantice, respectiv al fortificării securităţii colective, precizează hirado.

Summit NATO. Alianţa reafirmă rolul în apărarea colectivă, în contracararea Rusiei şi Chinei

Alianţa Nord-Atlantică a reafirmat, la summit, rolul central în apărarea colectivă în spaţiul euro-atlantic, pledând pentru contracararea Rusiei şi Chinei, a terorismului şi a riscurilor cibernetice, comunicatul salutând şi găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

"Noi, şefii de stat şi de guvern din cele 30 de naţiuni membre NATO, ne-am reunit la Bruxelles pentru a reafirma unitatea noastră, solidaritatea şi coeziunea, precum şi pentru a deschide un nou capitol în relaţiile transatlantice, într-un moment în care mediul de securitate cu care ne confruntăm este tot mai complex. NATO rămâne baza apărării noastre colective şi un forum esenţial pentru consultări în materie de securitate şi pentru decizii între statele aliate. NATO este o Alianţă defensivă şi va continua să depună eforturi pentru pacea, securitatea şi stabilitatea întregului spaţiu euro-atlantic. Menţinem ferm angajamentul privind Tratatul fondator al NATO de la Washington, inclusiv privind faptul că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor, conform Articolului 5", se arată în comunicatul final al Summitului NATO, postat pe site-ul oficial şi vizualizat de Mediafax (citește mai mult AICI).

CITEȘTE ȘI   -  Relație Turcia-SUA. Erdogan, întâlnire cu Biden: Am avut o întrevedere productivă şi sinceră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel