Data publicării:
Viktor Orban: Încet-încet, alunecăm spre război cu sancțiunile UE contra Rusiei
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a calificat vineri sancţiunile UE împotriva Rusiei drept 'un pas spre război' şi şi-a intensificat criticile faţă de o strategie de la Bruxelles pe care o consideră 'periculoasă', informează France Presse.
'Oricine intervine economic într-un conflict militar ia o poziţie', a declarat liderul naţionalist în cadrul tradiţionalului său interviu la un post de radio apropiat de putere.
'Încet-încet, alunecăm spre război', a insistat el, îngrijorat de acumularea măsurilor luate pentru a sancţiona ofensiva rusă din Ucraina.
Viktor Orban denunţă cu regularitate sancţiunile europene, chiar dacă le-a votat alături de partenerii săi, acuzându-le pentru dificultăţile economice ale acestei ţări central-europene. Economia s-a contractat în trimestrul III (faţă de al doilea), iar inflaţia a depăşit 20%, ajungând chiar şi la 45% la alimente.
Guvernul a lansat o 'consultare naţională' pe această temă şi a plasat afişe în toată ţara cu un mesaj flancat de imaginea unei rachete: 'Sancţiunile de la Bruxelles ne aduc la sapă de lemn'.
Premierul ungar s-a declarat gata să 'lupte' împotriva unui posibil nou pachet de sancţiuni şi să asigure că Ungaria, foarte dependentă de hidrocarburile ruseşti, este 'exceptată', ca în cazul embargoului asupra petrolului.
'Acum furnizăm arme distructive, antrenăm soldaţi ucraineni pe propriul teritoriu, impunem sancţiuni asupra energiei. (...) Devenim o parte integrantă' a conflictului, a insistat Orban. 'Încă nu se trage asupra noastră, dar suntem pe cale să devenim un beligerant. Europa joacă un joc foarte periculos', a conchis el.
Vezi și - Lista țărilor în care ar putea fugi Putin dacă va trebui să plece din Rusia. Ungaria se află pe listă, dar nu pare cea mai bună opțiune. Să fie Elon Musk salvarea lui?
Odată cu invazia sa brutală a Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin s-a făcut pe sine și pe acoliții săi vulnerabili în fața urmăririi penale pentru crime de război – și ei știu asta. Dacă asculți discursuri, conferințe de presă și apariții în mass-media ale experților și personalităților politice din Rusia, vei auzi o teamă ascunsă de a ajunge la un "tribunal" – așa cum a făcut fostul lider iugoslav Slobodan Milošević.
Pe măsură ce efortul de război al Kremlinului cedează în fața contraatacurilor aprige ale Ucrainei, iar șansele de victorie se micșorează și riscul de schimbare a regimului crește. Putin și prietenii săi trebuie să ia în considerare cu siguranță strategiile lor în cazu plecării de la putere.
Un potențial proces pentru crime de război
Politico a discutat cu Christine Van den Wyngaert, fost judecător la Curtea Penală Internațională de Justiție (CPI) de la Haga, una dintre instanțele care investighează atrocitățile comise în Ucraina. Van den Wyngaert, care este acum un specialist al procurorului CPI Karim Khan, a spus că orice potențial proces pentru crime de război va fi probabil prelungit și stufos, dar perioada ar putea scurtată datorită echipei CPI care colectează deja dovezi pe teren.
Van den Wyngaert a spus că doar implicarea în atrocitățile de la Bucea, unde au fost descoperite gropi comune și cadavre după retragerea Rusiei, ar fi probabil suficientă pentru o pedeapsă pe viață, în cazul în care CPI va pune mâna pe vinovați. Vezi mai mult aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News