Data actualizării:
Data publicării:

Viktor Orban, poziție fermă împotriva Ucrainei înaintea summitului UE: O „idee absurdă”

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Reuters: Liderii UE urmează să se întâlnească într-un summit la Bruxelles în această săptămână. Ungaria se opune avansării candidaturii Ucrainei.

Președinta Comisiei Europene, von der Leyen, afirmă că Kyivul are nevoie de susținerea blocului

Ungaria și-a reiterat miercuri opoziția față de planurile de a susține candidatura Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană, pregătind terenul pentru un posibil conflict la summitul liderilor UE în această săptămână.

Prim-ministrul Viktor Orban, care se mândrește cu legături solide cu președintele rus Vladimir Putin, a afirmat în parlamentul național că intrarea rapidă a Ucrainei în UE nu ar servi intereselor Ungariei sau ale UE.

"Luând în considerare cifrele, analizele economice și fiind conștienți că discuțiile (cu Ucraina) ar viza acordarea de membru... trebuie să spunem că această idee în acest moment este absurdă, ridicolă și nu trebuie luată în serios," a declarat Orban.

Comentariile sale au fost în contrast puternic cu cele ale președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a îndemnat blocul format din cele 27 de state membre să sprijine Ucraina "oricât de mult va dura" după invazia completă a Rusiei în februarie anul trecut.

"În afara sprijinului politic, Ucraina are nevoie și de sprijinul financiar susținut din partea noastră," a afirmat von der Leyen în fața parlamentului european.

"Trebuie să furnizăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a fi puternică astăzi, astfel încât să fie mai puternică mâine când va negocia pentru o pace durabilă și echitabilă pentru Ucraina."

Orban a amenințat că va bloca propunerile pentru a permite Kyivului să înceapă discuțiile de aderare și să primească sprijin financiar și militar substanțial din bugetul UE.

Ucraina dorește să adere la UE și să construiască alianțe cu statele occidentale pe măsură ce se distanțează tot mai mult de Moscova. Suma de 50 de miliarde de euro pentru sprijin economic și 20 de miliarde de euro pentru forțele militare ale Ucrainei ar fi vitale pe măsură ce îngrijorările legate de viitorul ajutorului militar occidental cresc.

Conflictul

Comisia Europeană, organul executiv al UE, a propus ca la summitul acestei săptămâni să se ia o decizie pentru începerea discuțiilor de aderare la UE cu Ucraina odată ce aceasta îndeplinește cele patru condiții stabilite anterior. Propunerea este că acest lucru ar putea avea loc în luna martie.

Von der Leyen a spus că legile adoptate de Ucraina săptămâna trecută - inclusiv cele referitoare la minoritățile naționale, o problemă ridicată de Ungaria - au rezolvat trei dintre sarcinile rămase, însemnând că lipsea doar una: o lege nouă pentru controlarea oligarhilor.

Orban, care susține că drepturile a zeci de mii de maghiari etnici care locuiesc în vestul Ucrainei sunt neglijate, a contestat această interpretare.

"Budapesta studiază noua lege adoptată de Ucraina privind minoritățile, dar nu va garanta aceleași drepturi pe care le-au avut maghiarii care au trăit în Ucraina până în 2015," a afirmat el.

Orban a menționat că posibilele consecințe ale aderării Ucrainei la UE asupra bugetului blocului nu au fost evaluate și a citat estimările germane conform cărora aderarea deplină ar implica un surplus de cheltuieli de 190 de miliarde de euro din bugetul UE pe parcursul a șapte ani.

În același timp, se așteaptă ca Comisia să deblocheze accesul Ungariei la 10 miliarde de euro în această săptămână, sumă care fusese anterior blocată din cauza îngrijorărilor legate de faptul că Budapesta a afectat controalele democratice și echilibrul în țară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel