Viktor Orban, declarații despre aderarea Ucrainei și R. Moldova la UE. Chirieac: Ungaria poate fi supusă unor sancţiuni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Viktor Orban: UE s-a împuşcat în plămâni prin sancţiunile economice pripite împotriva Rusiei - Foto Agerpres
Viktor Orban: UE s-a împuşcat în plămâni prin sancţiunile economice pripite împotriva Rusiei - Foto Agerpres
Viktor Orban, premierul Ungairiei, pare că pune beţe în roate Uniunii Europene, după o nouă declaraţie controversată. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac.

"Odată cu Ucraina şi Republica Moldova, ar trebui să intre în procesul de aderare şi Bosnia şi Georgia", a spus Viktor Orban. Lucru imposibil dată fiind lipsa de reforme şi îndepărtarea de valorile europene. De altfel, preşedintele Comisiei Europene spusese deja că Georgia nu poate primi, deocamdată, statutul de țară candidată, pentru că încă are nevoie de reforme serioase. 

Întrebat, la Antena 3, care este strategia lui Viktor Orban şi dacă blochează aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova prin această propunere, analistul politic Bogdan Chirieac a spus: "Domnul Orban nu poate bloca aderarea, mai ales că aderarea celor două state se poate petrece în 15-20 de ani. Reformele sunt uriaşe şi în Ucraina, şi în Republica Moldova. Mai degrabă, se vor face în Republica Moldova, care este mult mai mică decât Ucraina. Dar ambele sunt două state eşuate.

Bun, că acum luptă - şi cinste lor - împotriva "ciumei roşii" venite de la Moscova este în regulă şi acest lucru dovedeşte aplecarea către valorile europene, dar important este cu totul altceva. El nu va putea bloca multă vreme lucrul acesta. Este un și-și pe care îl face pentru a intra în graţiile țarului Putin. Ştiţi bine relaţia preferenţială dintre Viktor Orban şi Vladimir Putin. Preferenţială la propriu, fiindcă se lasă cu preţuri de zece ori mai mici la mia de metri cubi de gaz şi importuri, în continuare, din Federaţia Rusă, în timp ce Germania le-a redus considerabil".

"Ungaria poate fi supusă unor sancţiuni din parte UE"

Cât despre posibilele consecinţe ale acţiunilor lui Viktor Orban, în condiţiile în care pare să se mişte într-un ritm și o direcție diferite de cele ale UE, analistul politic a mai spus: "În timp, sigur că Ungaria poate fi supusă unor sancţiuni din parte UE. S-ar putea să nu fie eliberaţi banii din PNRR, dar nu cred că se va ajunge acolo. Şi în ceea ce priveşte NATO cu Turcia, Finlanda şi Suedia au obstacole, dar nu înseamnă că Turcia nu va ceda până la urmă sub presiunea americană. La fel, în privinţa UE, Germania şi Franța vor avea ultimul cuvânt. Deocamdată, îi face pe plac lui Vladimir Putin".

Întrebat dacă ce face Viktor Orban ar putea fi o "strategie de şantaj" pentru deblocarea banilor din PNRR, Bogdan Chirieac a spus: "Bineînţeles! Şi Orban luptă pentru interesele ţării sale. Să ştiţi că Orban, aşa cum e el - cu toate problemele şi împotriva democraţiei - a avut realizări pe plan intern. El a făcut infrastructura, a făcut spitale, școli. A fost ales pe bune, nu cu tableta, la ultimele alegeri din Ungaria".

În cursul zilei de luni, prim-ministrul ungar Viktor Orbán a participat, alături de premierii din Belgia, Bulgaria, Estonia, Luxemburg şi Malta, la o videoconferinţă care pregăteşte summit-ul UE de joi şi vineri, şi care a fost iniţiat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, către agenţia ungare de presă MTI.

Viktor Orbán a fost de acord cu propunerea UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare. Şeful guvernului de la Budapesta a adăugat, totodată, că Ungaria, alături de alte câteva state membre, este de părere că statutul acesta ar trebui acordat cât mai devreme şi Georgiei, respectiv Bosniei – deodată, a relatat ofiţerul de presă, conform Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel