Viktor Orban, cu fularul Ungariei Mari la gât. MAE dezaprobă ferm gestul - Video
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 21 noi 2022, 21:47
WhatsApp
Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban, care s-a afişat cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei. 

Potrivit MAE, atitudinea oficialului ungar este în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar.

Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar, precizează MAE într-un comunicat transmis luni.

MAE arată că orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 şi respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii. 

VIDEO

VEZI ȘI Chirieac, reacție după ce Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari

Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari. Subiectul a fost comentat și de analistul Bogdan Chirieac.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a publicat, luni, 21 noiembrie, pe contul său de Facebook imagini video în care apare purtând un fular cu harta stilizată a Ungariei Mari.

„Viktor Orban apare cu un fular pe care se regăsește harta Ungariei Mari. Cu alte cuvinte, dorește și Ardealul din România”, a spus Cătălina Buzoianu, luni după-amiază, la Antena 3. Analistul Bogdan Chirieac a fost întrebat ce mesaj vrea să transmită Viktor Orban. 

„Viktor Orban încearcă să trezească un fior extremist, ultra-naționalist în Ungaria”, a spus Bogdan Chirieac. „Ungaria are probleme economice uriașe. Se pare că nu i-a priit sub nicio formă faptul că este agentul lui Putin în Uniunea Europeană, adică nu l-a crescut sub nicio formă, nici în ochii electoratului, și mai ales economic. Deci, este un gest sfidător, un gest absurd. De altfel, Viktor Orban este tot mai absurd în ultima vreme”, în opinia lui Bogdan Chirieac.

„Ultimul lucru pe care ar trebui să-l facem e să animăm aceste curente ultra-naționaliste, extremiste”, a mai spus analistul. Viktor Orbán se prezintă frecvent ca fiind nu doar liderul celor aproape 10 milioane de locuitori ai Ungariei, ci și al „milioanelor” de etnici maghiari care trăiesc în țările vecine și cărora guvernul său le-a acordat cetățenie și drept de vot. Respinge, însă, criticile potrivit cărora ar avea ambiții teritoriale asupra altor state.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?