Viktor Orban anunță referendum pentru controversata lege anti-LGBTQ: Viitorul copiilor noștri este în joc
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Viktor Orban anunță referendum pentru controversata lege anti-LGBTQ: Viitorul copiilor noștri este în joc  /  Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Viktor Orban anunță referendum pentru controversata lege anti-LGBTQ: Viitorul copiilor noștri este în joc / Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, solicită votul public asupra noii legislații în urma unei provocări legale din partea Comisiei Europene.

Primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, a anunțat planurile de a convoca un referendum privind o controversată lege anti-LGBTQ+ după ce Comisia Europeană a lansat acțiuni legale împotriva guvernului său cu privire la măsură.

Legislația, care a intrat în vigoare luna aceasta, interzice utilizarea materialelor privite ca promovând homosexualitatea și schimbarea de gen în școli. Aceasta a provocat neliniște în rândul comunității LGBTQ+ din Ungaria, a atras dispreț în toată Europa și a crescut fricțiunea între guvernul maghiar și Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene.

Miercuri, Orban a acuzat miercuri Comisia Europeană că abuzează de puterile sale, lansând săptămâna trecută o procedură de încălcare a legislației, care ar putea limita finanțarea UE pentru Ungaria.

„Viitorul copiilor noștri este în joc, așa că nu putem ceda teren în această problemă”, a spus Orban într-un videoclip postat pe Facebook.

„În ultimele săptămâni, Bruxelles-ul a atacat în mod clar Ungaria din cauza legii sale privind protecția copilului. Legile maghiare nu permit propagandă sexuală în grădinițe, școli, televiziune și reclame ”, a adăugat el.

Orban îi îndeamnă pe unguri să voteze „Nu”

Legea a fost propusă de guvernul Ungariei ca o modalitate de a proteja copiii, dar adversarii susțin că aceasta pune pe același palier pedofilia cu homosexualitatea și stigmatizează persoanele LGBTQ. Orban nu a anunțat când va avea loc referendumul planificat, dar a spus că va cuprinde cinci întrebări.

Acestea ar include întrebarea maghiarilor dacă susțin organizarea de ateliere de orientare sexuală în școli fără consimțământul lor sau dacă cred că ar trebui promovate proceduri de reatribuire a genului în rândul copiilor, precizează AlJazeera.

Lege anti-LGBT în Ungaria. Declaraţia şefei CE este 'o ruşine', afirmă Guvernul lui Viktor Orban după critica Ursulei von der Leyen

Ungaria a calificat miercuri drept 'o ruşine' comentariile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre legea care interzice 'promovarea' homosexualităţii în rândul minorilor, în contextul în care Budapesta se confruntă cu un val de critici, relatează AFP.

'Declaraţia preşedintei Comisiei Europene este o ruşine', a repetat de trei ori guvernul de la Budapesta într-un comunicat, reluând astfel o afirmaţie a şefei executivului european, care a criticat anterior legea recent adoptată de parlamentul ungar. Comentariile Ursulei von der Leyen 'se bazează pe acuzaţii false', a transmis guvernul premierului ungar suveranist Viktor Orban.

Legea care interzice 'promovarea' homosexualităţii printre minori 'protejează drepturile copiilor, garantează drepturile părinţilor şi nu se aplică orientării sexuale a celor de peste 18 ani: prin urmare, nu conţine elemente discriminatorii', susţine Budapesta. Guvernul ungar denunţă 'o opinie politică părtinitoare, fără ca în prealabil să se fi desfăşurat o anchetă imparţială'. Legea prevede că 'pornografia şi conţinuturile care reprezintă sexualitatea sau promovează deviaţia identităţii de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor sub 18 ani' (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel