Data publicării:

„Viktor Orbán era obișnuit cu altceva“ / Răspuns dur primit de liderul de la Budapesta din partea premierului Cehiei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Petr Fiala, premierul Cehiei, l-a criticat dur pe omologul său din Ungaria, în urma discursului susținut de acesta la Băile Tușnad.

Într-un discurs tradițional adresat minorității maghiare la Baile Tušnad, premierul ungar Viktor Orbán a adus critici la adresa Cehiei, au informat hirado.hu și telex.hu. Potrivit acestuia, Slovacia ezită acum, iar singurii membri V4 care apără suveranitatea statelor membre UE sunt Ungaria și Polonia. Alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor vor fi o bătălie între „federalişti şi suveranişti” a susținut Orbán. Premierul ceh Petr Fiala a declarat pentru ČTK faptul că etichetarea absurdă nu va ajuta cooperarea necesară a țărilor din Europa Centrală, scrie ceskenoviny.

„Federaliștii i-au atacat pe cei din Grupul de la Visegrad și putem vedea cu toții rezultatul: cehii au trecut practic (în partea federalistă), Slovacia se poticnește, doar polonezii și ungurii rezistă“, a spus Orbán. Potrivit acestuia, există speranță că tabăra susținătorilor unei UE mai slabe și a unei mai mari suveranități a statelor membre va crește, de exemplu în Italia, Austria sau Spania. 

Potrivit premierului ungar, forțele federaliste caută deschis să schimbe guvernul din țara sa. Aceștia ar susține opoziția, pentru care folosesc „toate mijloacele de corupție politică”. Potrivit lui Orbán, ei fac același lucru în Polonia, unde guvernează premierul conservator Mateusz Morawiecki. Ungaria și Polonia sunt de multă vreme aliați apropiați în UE, dar relația lor strânsă a fost încordată recent de opiniile diferite cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și răspunsul la aceasta. 

Premierul Cehiei, răspuns pentru Orban

„Republica Cehă este o țară suverană și guvernul meu apără interesele noastre naționale. Noi decidem singuri ce promovăm, susținem sau vrem să schimbăm în UE. Prim-ministrul Orbán era obișnuit cu altceva, pentru că Andrej Babiš era dependent de el în politica europeană. În acest sens, se poate înțelege frustrarea lui. Dar etichetarea absurdă nu va ajuta, cu siguranță, cooperarea necesară a țărilor central-europene, ceea ce va cere respectul reciproc“, a spus Petr Fiala, prim-ministrul ceh, prin purtătorul de cuvânt al guvernului ceh Václav Smolka.

Ministrul de Interne Vít Rakušan a comentat pe Twitter declarația lui Orbán. „Singura schimbare pe care a suferit-o Cehia în raport cu UE este o trecere de la oportunism la o politică europeană constructivă, bazată pe valori comune“, a scris acesta.

În discursul său, Orbán a criticat și politica UE față de comunitatea LGBT+ și problema gestionării migrației. El a criticat și faptul că UE și-a slăbit propria competitivitate din cauza sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. El a vorbit și despre China, care după el a devenit o nouă putere mondială.

„Întrebarea de un milion de dolari este dacă confruntarea dintre China și SUA poate fi prevenită”, a spus Orbán.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel