Viktor Orbán: Deceniul acesta va fi unul al pericolelor, al nesiguranței și al războaielor
Viktor Orbán, premierul Ungariei, a lansat avertismente sumbre față de situația tensionată din regiune.
Deceniul acesta va fi un deceniu al pericolelor, al nesiguranţei şi al războaielor, iar cea mai importantă sarcină este ca Ungaria să rămână în afara războiului şi să nu adopte măsuri economice care să ruineze familiile maghiare, a spus premierul ungar Viktor Orbán, luni, în Parlamentul Ungariei, după ce legislativul l-a reales în funcţia de prim-ministru al ţării.
În discursul său, şeful guvernului de la Budapesta a remarcat că în cei 32 de ani ai istoriei democraţiei maghiare, niciun partid nu a primit atât de multe voturi ca Fidesz-KDNP, astfel că se va strădui din răsputeri să demonstreze că a meritat “acest vot de încredere uriaş, fără precedent în toată Europa”.
Orbán a subliniat că au câştigat alegerile de patru ori la rând, în ciuda crizelor financiare, a pandemiei, a unui val de migranţi şi a ameninţării războiului. O astfel de serie de victorii este neobişnuită în Europa, mai mult decât atât, chiar şi în lumea occidentală mai largă, a adăugat politicianul.
Maghiarii au învăţat că “în vremuri în care există pericole, să tragi în direcţii diferite, să intri în conflicte, să duci lupte interne poate avea consecinţe grave, toate acestea pot însemna declin şi eşec, şi chiar pierderea ţării”, a spus Viktor Orbán. “Luptele interne şi conflictele sunt un lux al vremurilor fericite, de pace”, iar acum “nu trăim astfel de vremuri”, a spus premierul.
“Deceniu al războaielor”
Viktor Orbán a explicat că este responsabilitatea principală a premierului să înţeleagă şi să prevadă ce vremuri urmează şi să îi pregătească pe maghiari pentru acestea. “În faţa privirilor noastre se formează imaginea unui deceniu de războaie” şi deşi ar fi bine dacă nu ar fi aşa, “noi trebui să pornim de la realitate, nu de la dorinţele noastre”.
În opinia premierului Ungariei, imaginea deceniului de războaie include şi “valurile de sinucideri din lumea occidentală”. Potrivit acestuia, o astfel de sinucidere este “programul major de modificare a populaţiei europene”, care încearcă să rezolve problemele de declin demografic prin înlocuirea copiilor europeni creştini care lipsesc, cu migranţi, cu adulţi care vin din alte civilizaţii.
A enumerat, aici, şi “nebunia de gen”, care în opinia sa vede omul ca fiind creatorul identităţii sale proprii, inclusiv al identităţii sale sexuale.
Viktor Orbán a rezumat lucrurile astfel: ţara este afectată, concomitent, de probleme economice, de pericolul războiului, de slăbiciunea morală internă a Europei şi de greşelile politice ale Bruxelles-ului.
Premierul a vorbit şi despre faptul că poate vedea semnele spirituale şi fizice ale solidarităţii naţionale renăscute în tot Bazinul Carpatic. Acest lucru este bine nu numai pentru maghiarii care trăiesc în afara graniţelor ţării, ci conferă forţă şi maghiarimii universale, respectiv patriei-mamă. Maghiarii de peste graniţe pot conta pe noi, noi vom continua, neobosiţi, să muncim la realizarea solidarităţii naţionale maghiare, a declarat Orbán.
Despre războiul dintre Rusia şi Ucraina, premierul maghiar a spus: acesta nici nu ar fi trebuit să izbucnească. În opinia sa, Europa de astăzi nu are mijloace pentru gestionarea conflictului din vecinătate, astfel că, în lipsă de putere şi a unor mijloace, liderii continentului sunt convinşi că sancţiunile pot obliga Rusia să îngenuncheze.
Pe hârtie, acest lucru poate fi posibil, iar o serie de “politicieni de carton” au şi furnizat dovezi teoretice, a spus Viktor Orbán. Totodată a confirmat că în interesul unităţii europene, Ungaria nu va bloca sancţiunile atâta timp cât acestea nu pun în pericol securitatea energetică a ţării.
Viktor Orbán a menţionat, de asemenea, că echipa sa politică şi guvernul său consideră că este “o chestiune de viaţă şi de moarte” ca Ungaria să fie membră a NATO. A subliniat că NATO este o alianţă de apărare şi că nu ar trebui să fie tentată să desfăşoare acţiuni militare ofensive în afara graniţelor statelor sale membre. Nu se poate transforma dintr-o alianţă de apărare, într-o alianţă militară de război, NATO nu este Antanta şi nici nu poate deveni aşa ceva, a spus şeful guvernului de la Budapesta.
Ungaria e împotriva livrării de arme
Pentru următorul deceniu, cea mai importantă sarcină a Ungariei este să rămână în afara războiului şi să protejeze pacea şi securitatea ţării, a spus Viktor Orbán.
Premierul a explicat: în opinia sa, oricine livrează arme “este, deja, cu un picior în război”.
Revenind la disputele cu Bruxelles şi la subiectul Uniunii Europene, prim-ministrul a declarat că Ungaria este membră a UE şi că are interesul ca asta să rămână aşa şi în următorul deceniu. Totodată a precizat că Ungaria nu va adopta măsuri economice care să ruineze familiile maghiare.
Bruxelles-ul abuzează de puterea sa în fiecare zi şi “vrea să ne forţeze să facem tot felul de lucruri care ne fac rău şi care ne sunt străine”, a spus Orbán.
Premierul a adăugat că în spiritul principiului “trăieşte şi lasă-i pe alţii să trăiască”, Ungaria a făcut o “ofertă de toleranţă” privind migraţia şi problemele de gen, iar mai recent, şi cu privire la embargoul asupra petrolului, însă acestea au fost respinse.
“Noi nu vom renunţa, însă, la protejarea frontierelor, nu vom demola gardul şi nu vom permite migranţilor să intre în ţară, ne vom proteja familiile, nu vom permite accesul în şcoli pentru activiştii de gen, la noi tatăl este bărbat, iar mama este femeie, iar copiii noştri să fie lăsaţi în pace. Depunem eforturi pentru pacea şi siguranţa Ungariei şi nu adoptăm măsuri economice care să ruineze familiile maghiare”, a spus Viktor Orbán, conform Hirado.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News