Viktor Orbán cere ca Bosnia și Georgia să primească statutul de țări candidate concomitent cu Republica Moldova și Ucraina
Premierul ungar Viktor Orbán a pledat pentru acordarea statutului de țări candidat Bosniei și Georgiei.
În cursul zilei de luni, prim-ministrul ungar Viktor Orbán a participat, alături de premierii din Belgia, Bulgaria, Estonia, Luxemburg şi Malta, la o videoconferinţă care pregăteşte summit-ul UE de joi şi vineri, şi care a fost iniţiat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, către agenţia ungare de presă MTI.
Viktor Orbán a fost de acord cu propunerea UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare. Şeful guvernului de la Budapesta a adăugat, totodată, că Ungaria, alături de alte câteva state membre, este de părere că statutul acesta ar trebui acordat cât mai devreme şi Georgiei, respectiv Bosniei – deodată, a relatat ofiţerul de presă, conform Hirado.
Georgia: Zeci de mii de manifestanţi cer aderarea la UE
Zeci de mii de manifestanţi au mărşăluit luni la Tbilisi, capitala Georgiei, cerând aderarea la Uniunea Europeană a acestei foste republici sovietice din Caucaz, relatează France Presse.
Fluturând steaguri europene şi georgiene, în jur de 60.000 de manifestanţi, potrivit unui jurnalist AFP, s-au adunat în faţa Parlamentului georgian, la câteva zile după recomandarea Comisiei Europene de a aştepta înainte de a acorda pentru Tbilisi statutul de candidat la aderare.
Mai multe organizaţii pro-europene şi toate formaţiunile de opoziţie au chemat la un 'marş pentru Europa' luni seară la Tbilisi, pentru 'a demonstra angajamentul poporului georgian faţă de alegerea sa europeană şi de valorile occidentale'.
'Europa este o alegere şi o aspiraţie istorică pentru georgieni, pentru care toate generaţiile au făcut sacrificii', au declarat organizatorii în comunicat. 'Libertatea, pacea, dezvoltarea economică durabilă, protecţia drepturilor omului şi justiţia sunt valori care ne unesc pe toţi şi care ar fi garantate prin integrarea în Uniunea Europeană', au adăugat aceştia.
Mitingul îşi propune să trimită un semnal Bruxellesului, în timp ce liderii europeni urmează în această săptămână să discute dacă să acorde sau nu statutul de candidat oficial Georgiei, precum şi Ucrainei şi Moldovei. Deşi Comisia Europeană a dat un aviz pozitiv în legătură cu Ucraina şi Republica Moldova, aceasta a estimat totuşi vineri că Georgia trebuie mai întâi să efectueze reforme, în special politice, înainte de a putea pretinde acest statut.
Executivul european a recomandat ca Georgiei să i se 'ofere perspectiva de a deveni membru al Uniunii Europene', o situaţie care însă nu are valoare juridică.
'Depinde de Georgia să accelereze (reformele) şi să avanseze către această uşă deschisă', a comentat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Partidul Visul Georgian, aflat la putere la Tbilisi, s-a declarat 'fericit' să aibă o 'foaie de parcurs concretă', dar a considerat ca 'regretabil' faptul că Comisia nu sprijină acum statutul de candidat (citșete continuarea și vezi imaginile AICI).
Planul va trebui apropiat de toate de toate cele 27 de state membre UE
Este posibil va propunerea să fie gata la finele acestei săptămâni, au spus oficialii, în condiţiile în care liderii UE urmează să se întâlnească joi şi vineri la Bruxelles pentru a discuta planul de reconstrucţiei a Ucrainei precum şi cererea sa de aderare la blocul comunitar. Planul de ajutor destinat Ucrainei va trebui apropiat de toate de toate cele 27 de state membre UE.
Comisia Europeană a propus prima dată, la mijlocul lunii mai, cel mai recent pachet de ajutor pentru a acoperi o parte din nevoile financiare ale Ucrainei, care se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro pe lună. Guvernul ucrainean a cerut partenerilor occidentali să transfere fonduri în regim de urgenţă, dar Comisia Europeană şi Germania nu au căzut de acord asupra designului pachetului financiar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News