Data publicării:

Viktor Briuhanov, directorul  centralei de la Cernobîl la momentul dezastrului din 1986, a murit

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Viktor Briuhanov  Foto: Captură YouTube
Viktor Briuhanov  Foto: Captură YouTube

Viktor Briuhanov, omul care conducea centrala nucleară de la Cernobîl în momentul în care a avut loc dezastrul din 1986, a murit, miercuri, la vârsta de 84 de ani.

Viktor Briuhanov  a fost responsabil inclusiv de construcția centralei, în anii ’70, iar la momentul dezastrului din 26 aprilie 1986 era director. În 1988, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru „încălcarea regulilor de siguranță în industriile și întreprinderile explozive”. A fost eliberat înainte de executarea întregii pedepse, cinci ani mai târziu.

Viktor Briuhanov nu a recunoscut amploarea dezastrului de la reactorul nuclear de la Cernobîl și a raportat că reactorul este intact și că nivelul radiației nu este periculos. Pe 26 aprilie 2021, autoritățile ucrainene au desecretizat documente din perioada sovietică despre dezastrul de la Cernobîl. Printre acestea se numără și primul raport al lui Viktor Briuhanov către conducerea URSS, marcat „secret”. Conform acestuia, Viktor Briuhanov anunța că situația din orașul Pripiat, ulterior abandonat din cauza radiației, nu este gravă și că nivelul radiației este controlat.

Chiar dacă accesul în zona este restricţionat în continuare din cauza radiaţiilor care înca afectează oraşul şi regiunea adiacentă, oraşul Cernobîl a cunoscut o creştere semnificativă a numărului vizitatorilor după ce HBO a difuzat un serial despre tragedie.

Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din istorie

Explozia din aprilie 1986 de la Cernobîl a fost cel mai grav accident nuclear din istorie şi a poluat o suprafaţă întinsă din Europa, zona din imediată vecinătate a centralei nucleare fiind cea mai afectată. În prezent, este strict interzis ca oamenii să trăiască la o distanţă de sub 30 de kilometri de fosta centrală nucleară.

Reactorul a explodat pe data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23. Acoperişul reactorului, greu de o mie de tone, a fost aruncat în aer, iar învelişul de grafit a luat foc şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense.

Puţini au fost cei care au ştiut ce s-a întâmplat atunci. Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie.

Abia la 36 de ore de la dezastru au început evacuările în Pripiat, o localitate cu 50.000 de locuitori, situată la un kilometru şi jumătate de centrală.

În mai puţin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel