Viitura a luat un camion într-o comună din Argeș / FOTO
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 01 iun 2022, 09:45
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
În comuna Cetățeni din județul Argeș, viitura a luat un camion.

O furtună puternică a avut loc, marți seara, în comuna Cetățeni din județul Argeș, iar viitura venită de pe un versant a surprins un camion. Un martor ajuns la fața locului imediat după eveniment a surprins în câteva imagini amploarea dezastrului provocat de viitură.

Caniculă și furtuni

”În următoarele zile ne îndreptăm spre o ameliorare a vremii, dar asta nu înseamnă că vor lipsi fenomenele care pot deveni temporar periculoase pentru anumite zone, pentru anumite perioade de timp. Acest lucru înseamnă că gradul de instabilitate atmosferică pe parcursul zilei de astăzi și a zilelor următoare se apreciază, nu va mai fi atât de accentuat pe cât a fost la sfârșitul săptămânii trecute. Este foarte probabil ca-n următoarele zile, mai ales în orele după-amiezii și ale serii, să asistăm la apariția furtunilor de vară, care într-adevăr pot necesita, în funcție de manifestările respective, în anumite zone, emiterea unor atenționări Cod Galben și poate cel mult Portocaliu, pentru că situația pe care o apreciem a se întâmpla pe parcursul săptămânii ce urmează nu va mai fi la intensitatea a ceea ce s-a înregistrat în weekend.

Se mențin condițiilor formării norilor de furtună, în special în zonele de munte, în nord și nord-vest, iar aceste condiții sunt generate de creșterea diurnă a temperaturilor spre miezul zilei, asociate cu un grad suficient de ridicat de umezeală în aer încât să ducă la apariția acestor manifestări de instabilitate atmosferică.” a spus Gabriela Băncilă, director în ANM, acum două zile, la DCNewsTV. 

”Pentru că vorbeam despre temperaturi care cresc spre mijlocul zilei, ele vor crește și de la o zi la alta, vineri vom ajunge să vorbim despre temperaturi de 32 - 33 de grade la umbră aș îndrăzni să spun. Când ne apropiem la umbră de 33 - 34 de grade sau depășim la umbră 32 de grade, într-o masă de aer care nu este uscat, deja corpul uman începe să resimtă senzația de disconfort termic.” mai puncta aceasta. 

Și iunie este o lună cu alternanțe

Luna iunie se caracterizează prin vreme capricioasă, nu blândă și caldă, așa cum greșit ne-am putea imagina despre prima lună de vară, subliniază Gabriela Băncilă. 

”Aceste alternanțe ale zilelor cu vreme mai caldă și vreme mai rece sunt specifice climatului în care ne aflăm, însă, în ultimii ani, vârfurile sunt din ce în ce mai mari, de aceea și acest stres termic asupra organismului, pe care-l înregistrăm prin trecerea de la valori foarte ridicate la valori, eventual, foarte coborâte” spune Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie, pentru DCNews. 

De asemenea, aceasta a punctat că ”alternanțele cu valori foarte ridicate cu valori foarte coborâte sau aspecte diferențiate foarte puternic în aspectul vremii caracterizează nu numai primăvara, ci și celelalte anotimpuri, atât în țara noastră cât și pe restul globului”. Gabriela Băncilă spune că e indicat să mai ținem aproape hainele de primăvară, pentru că prima lună a verii, iunie, ”climatologic vorbind, poate să păstreze din caracteristicile sezonului anterior.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?