Viitorul şef al diplomaţiei UE pune într-o situaţie stânjenitoare Comisia Europeană
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Comisia Europeana
Comisia Europeana
Viitorul şef al diplomaţiei UE pune într-o situaţie stânjenitoare Comisia Europeană, după ce a publicat un document confidenţial.

Comisia Europeană a cerut vineri guvernului spaniol să examineze cazul ministrului său de externe, Josep Borrell, care este şi viitorul şef al diplomaţiei europene, după ce acesta a publicat pe contul său de Twitter un document confidenţial despre o procedură judiciară împotriva unei separatiste catalane, scrie Agerpres după o relatare AFP.

Gafa lui Borell pune într-o situaţie stânjenitoare viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, cu mai puţin de trei săptămâni înaintea votului de învestire în Parlamentul European.

Într-o postare pe Twitter, Borrell a arătat un document expediat de autorităţile britanice - prin sistemul SIRENE - în care se solicită Madridului informaţii suplimentare despre mandatul european de arestare emis pe numele separatistei catalane Clara Ponsati, refugiată în Scoţia.

Date personale confidențiale, publicate

În mesajul său, pe care l-a şters rapid, dar au fost păstrate copii, Borrell publică date personale confidenţiale.

După apariţia acestui mesaj, eurodeputata catalană Diana Riba i Giner, din grupul Verzilor, a trimis o scrisoare de protest către preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi succesoarea acestuia, Ursula von der Leyen. În scrisoare se solicită retragerea nominalizării lui Borrell pentru postul de şef al diplomaţiei europene dacă va fi dovedit că el a folosit abuziv informaţii confidenţiale.

Pentru utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) se aplică reguli clare şi toată lumea trebuie să le respecte, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt comunitară Mina Andreeva. Dar tweet-ul a fost postat de dl. Borrell în calitatea sa de ministru al afacerilor externe al Spaniei şi revine acum autorităţilor spaniole să urmărească această afacere, a completat ea.

Sancțiuni financiare prevăzute

Sancţiuni financiare sunt prevăzute în cazul încălcării regulamentului, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Comisiei Europene.

Josep Borrell a fost desemnat de liderii europeni să fie viitorul şef al diplomaţiei europene şi de asemenea unul dintre vicepreşedinţii executivului comunitar condus de Ursula von der Leyen.

Parlamentul European a aprobat deja nominalizarea lui Josep Borrell pentru acest post. Însă eurodeputaţii mai trebuie să valideze şi viitoarea Comisie Europeană în ansamblu într-un vot prevăzut pentru 27 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel