Viitorul Moldovei depinde de un singur mandat
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
voronin
voronin

După comunicărea votului din străinătate, coaliţia PLDM, PDM, PL însumează 60 de mandate, cu unul mai puţin decât este necesar pentru desemnarea şefului statului. Potrivit rezultatelor obţinute după numărarea a 95,4% din voturi, PCRM - are 40,5%, PLDM - 28,7%, PD - 12,9%, PL - 9,3%.

Acest lucru înseamnă că PCRM are 44 de mandate în noul Parlament, PLDM - 31, PDM - 15, iar PL - 11. La acestea se adaugă mandatele obţinute de formaţiunile politice la votul din străinătate, potrivit cărora PLDM are 2 mandate şi PL, un mandat.

Balanţa va fi înclinată de cel de-al patrulea mandat, care va fi primit fie de PDM, în acest caz putând fi desemnat şi un preşedinte, fie de PCRM, iar în acest caz va fi stabilit doar Guvernul şi preşedintele Parlamentului.Singura cale de desemnare a preşedintelui, în cazul în care ultimul mandat ar reveni comuniştilor, ar fi o alianţă a acestora. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că este deschis spre negocieri cu alte partide, pentru a crea o majoritate parlamentară. „Cel mai real este să începem discuțiile cu Partidul Democrat, pentru că împreună ne apropiem de pragul pentru a alege preşedintele ţării” , a spus Voronin, menţionând că nu exclude negocieri nici cu liberali-democraţii, unicul partid cu care, în sumă, ar putea avea 61 mandate în viitorul Legislativ.

Citeşte şi:

Mihai Ghimpu: sunt şanse mari să fie reconstituită Alianţa pentru Integrare Europeană

Vlad Filat doreşte formarea unei coaliţii de guvernare

Rezultatele s-au dat peste cap: Drumul european al Moldovei s-a umplut de gropi. IRES-ul lui Dâncu ratează iar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel