Vietnam. Carantina a afectat rezerva mondială de cafea, deja mai scumpă și puțină
Carantina strictă din Vietnam a afectat provizia globală de cafea.
Situația din Vietnam a creat îngrijorări cu privire la livrările globale de cafea, deoarece cel mai mare oraș al țării din Asia de Sud-Est rămâne blocat. Centrul de export din Ho Chi Minh este sub restricții de călătorie dure, după o creștere a cazurilor cu varianta Delta a coronavirusului.
Vietnamul este un producător important de cafea, sortimentul robusta, bobul cu gust amar folosit în cafeaua instant și unele amestecuri de espresso. Prețurile cu ridicata ale boabelor de robusta au crescut cu aproximativ 50% în acest an.
Blocarea orașului Ho Chi Minh din sud-est înseamnă că exportatorii din Vietnam au dificultăți în a transporta mărfuri, inclusiv boabe de cafea, în porturi pentru a fi expediate în întreaga lume. Restricțiile de călătorie prezintă o altă problemă pentru exportatorii care se confruntă deja cu o lipsă gravă de containere de transport maritim și cu o creștere a costurilor de transport.
Dificultăți pentru exportatorii de cafea
Orașul și porturile vietnameze sunt o parte esențială a rețelei globale de transport maritim care rulează din China către Europa. Asociația Cafea-Cacao din Vietnam și alte organizații comerciale au solicitat guvernului țării să ușureze restricțiile pentru a evita întârzierile suplimentare ale transporturilor și costurile aferente.
Săptămâna trecută, ministrul transporturilor din Vietnam a răspuns îngrijorărilor ordonând autorităților regionale din sudul țării să ia măsuri pentru a elimina poverile inutile legate de transportul mărfurilor, inclusiv cafeaua.
Cafeaua din Brazilia a...înghețat
Situația producătorilor vietnamezi este doar ultima problemă care a lovit industria cafelei. Brazilia, cel mai mare producător mondial de boabe de cafea premium arabica și-a văzut culturile afectate de secetă și înghețuri.
Au avut loc cele mai grave înghețuri din Brazilia din 1994 și până azi, acestea crescând costul boabelor de cafea neprăjite la cel mai înalt nivel observat în aproape șapte ani.
Potrivit rapoartelor, daunele provocate de îngheț au fost atât de grave încât unii fermieri de cafea ar putea avea nevoie să replanteze copacii, ceea ce ar putea însemna că va fi nevoie de până la trei ani pentru a relua producția.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News