Videoclipuri care documentau încălcarea drepturilor omului în Xinjiang, șterse de YouTube
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
YouTube a șters câteva clipuri ale unui canal care documenta presupusurile abuzuri din Xinjiang.

YouTube a șters mai multe videoclipuri ale unui canal care aparține unei organizații pentru drepturile omului care încerca să documenteze abuzurile din provincia chineză Xinjiang pe motiv că încarcă politica anti-hărțuire a platformei, potrivit The Verge.

În data de 15 iunie 2021, Atajurt Kazakh Human Rights a transmis că rețeaua de videoclipuri deținută de Google i-a dezactivat complet canalul. Motivul a fost primirea multor avertismente în legătură cu videoclipurile canalului în care protagoniștii arată cărțile de identitate care ar aparține unor rezidenți dispăruți ai Xinjiangului. Astfel, se pare că acest lucru a încălcat regula YouTube care interzice afișarea informațiilor personale, ceea ce a dus la dispariția videoclipurilor. Canalul a fost returnat deținătorilor după trei zile de interdicție.

YouTube a cerut eliminarea buletinelor din clipuri

YouTube ar fi cerut Atajurt să taie partea cu buletinele sau măcar să o ascundă, însă administratorul canalului a explicat că nu a vrut să facă acest lucru pentru că lipsa cărților de identitate ar fi redus credibilitatea anchetelor. Fundația Atajurt a fost lăudată de organizații importante cum ar fi Human Rights Watch pentru că a dezvăluit încălcările drepturilor omului din regiune. Potrivit MIT Technology Review, Atajurt postează testimoniale ale rudelor persoanelor deținute în taberele de reeducare din Xinjiang.

Google nu și-a utilizat dreptul la replică, însă a transmis pentru MIT Technology Review că este în favoarea „eforturilor responsabile de a documenta cazuri importante de drepturi ale omului în întreaga lume”. YouTube are „politic stricte care interzic hărțuirea... incluzând afișarea datelor personale”, iar din acest motiv nu se permite prezența cărților de identitate în videoclipuri.

Ce se întâmplă în Xinjiang?

În data de 10 iunie, un raport al Amnesty International a descoperit că guvernul chinez a condus acțiuni de persecutare, incluzând tortura, împotriva persoanelor din provincia vestică Xinjiang, împotriva uigurilor și cazacilor. Organizația Națiunilor Unite estimează că cel puțin un milion de uiguri sunt ținuți în tabere de reeducare în China, ceea ce Beijingul neagă vehement.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel