Videoclip de amențare al Beijingului, la adresa SUA, înainte de aterizarea lui Pelosi în Taipei
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Chinei, Xi Jinping
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Chinei, Xi Jinping
Armata chineză a postat un videoclip de amenințare, cu lovituri cu rachete și trupe care își iau în grabă armele și avioane de luptă care decolează de pe aerodromuri, cu o zi înaintea vizitei așteptate în Taiwan a președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi.

Cele mai mari trei ziare ale națiunii insulare – United Daily News, Liberty Times și China Times – au raportat toate că delegația democrată a Congresului condusă de purtător de cuvânt va ajunge marți seara la Taipei.

Biroul lui Pelosi a confirmat anterior că va vizita Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, dar nu a spus dacă Taiwanul se află pe itinerar. Pelosi este programată să fie în Malaezia marți și în Coreea de Sud joi, dar programul pentru miercuri rămâne neclar.

Rapoartele conform cărora Pelosi va vizita Taiwan i-au enervat pe chinezi, care au declarat luni că armata lor nu va „rămîne cu mâinile în sân” și a avertizat că călătoria parlamentarului va avea ca rezultat „consecințe grave”.

Vezi videoclipul aici!

Forţele americane desfăşoară patru nave militare la est de Taiwan, în întâmpinarea vizitei lui Nancy Pelosi

Patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări de rutină, înaintea unei foarte probabile vizite la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în pofida avertismentelor transmise de China, informează Reuters şi AFP.

Portavionul USS Ronald Reagan a traversat Marea Chinei de Sud şi se află în prezent la est de Taiwan şi la sud de Japonia. Nava este însoţită de crucişătorul USS Antietam şi de distrugătorul USS Higgins.

Deşi ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfăşurări normale, de rutină, a declarat un reprezentant al US Navy.

El a adăugat că în zonă se află şi nava amfibie de asalt USS Tripoli, în cadrul desfăşurării din portul San Diego (California) începute în această regiune la începutul lunii mai.

Nancy Pelosi, o critică vehementă a politicii Beijingului, este aşteptată să sosească în cursul zilei de marţi la Taipei.

China a avertizat marţi că Statele Unite vor fi răspunzătoare pentru această vizită şi că ele vor trebui să plătească preţul.

Statele Unite vor purta în mod sigur răspunderea (pentru consecinţe) şi vor trebui să plătească preţul pentru atingerea adusă suveranităţii şi securităţii Chinei, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, într-o conferinţă de presă.

China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său şi, de mai multe ori, a avertizat SUA cu privire la riscul ca o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei să constituie o provocare majoră pentru Beijing.

După ce a vizitat Singapore şi Malayezia, Nancy Pelosi ar urma să ajungă în Coreea de Sud şi Japonia. Potrivit unor surse anonime, citate de cotidianul taiwanez Liberty Times, vizita sa în Taiwan va începe marţi seară, iar a doua zi dimineaţă Pelosi ar urma să se întâlnească cu vicepreşedintele parlamentului de la Taipei, Tsai Chi-chang. Plecarea din Taiwan către Seul ar avea loc miercuri după-amiază.

Ministerul Apărării taiwanez a anunţat că va desfăşura în mod corespunzător forţe ca reacţie la ameninţările inamicului, în contextul sporirii tensiunilor cu Beijingul.

Nivelul de alertă în Taiwan a fost consolidat de marţi dimineaţă până joi la prânz, a relatat agenţia de presă oficială taiwaneză CNA, citând surse anonime.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat marţi Statele Unite de destabilizarea lumii prin provocarea de tensiuni legate de Taiwan.

Washingtonul destabilizează lumea. Nici măcar un singur conflict soluţionat în ultimele decenii, dar mai multe provocate, a declarat pe contul său de Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Începând de săptămâna trecută, forţele armate chineze au efectuat diverse exerciţii în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă şi Golful Bohai, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel