VIDEO - Inundaţii masive în Europa. Belgia şi Germania, afectate. Merkel, "bulversată"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook MeteoPlus
Facebook MeteoPlus
Mai multe ţări din vestul Europei sunt lovite de inundaţii şi viituri, după ploi abundente. 

Bilanțul deceselor din Germania s-a modificat de la oră la oră joi, după ploile puternice din vestul ţării din cauza cărora s-au revărsat mai multe râuri, iar casele și pivnițele au fost inundate, potrivit BBC. 

Poliția germană anunțase în cursul dimineții de joi că 70 de persoane au dispărut în apropierea zonei viticole Ahrweiler, în landul Renania-Palatinat, după ce râul Ahr care se varsă în Rin s-a revărsat și a spulberat mai multe case, relatează Reuters, citată de Digi24.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a spus că este „copleșită” de gravitatea acestui „dezastru”. „Gândurile mele se îndreaptă acum către familiile celor morți și dispăruți”, a spus, în numele cancelarului german, purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, pe Twitter.

„Sunt bulversată de catastrofa pe care trebuie să o îndure atâtea persoane în zonele inundate. Transmit compasiunea mea familiilor celor morţi şi ale celor dispăruţi. Mulţumirile mele cele mai sincere numeroşilor şi neobosiţilor salvatori şi serviciilor de urgenţă”, a mai scris purtătorul de cuvânt Steffen Seibert.

Belgia, Luxemburg şi Olanda, la fel de afectate

 

Belgia, unde intemperiile au provocat cel puţin patru decese, dar şi Luxemburg şi Ţările de Jos au suferit de asemenea pagube semnificative.

„Numeroase” case sunt inundate şi „mai multe locuinţe” din toată ţara şi ocupanţii lor au fost evacuaţi, potrivit autorităţilor luxemburgheze.

În Belgia, armata a fost desfăşurată în patru din cele zece provincii ale ţării (Liege, Namur, Luxemburg, Limbourg). De miercuri, au fost puse la dispoziţie corturi pentru relocarea locuitorilor din Spa, localitate balneară inundată.

Transportul feroviar dintre Thionville (Moselle) și Luxemburg a fost întrerupt joi dimineață din cauza vremii nefavorabile care afectează regiunea Grand-Est din Franța.

Mai multe zone sunt sub avertizare de cod portocaliu de vreme rea.

Municipalitățile Briey, Longwy și Longuyon sunt afectate grav de inundații, a transmis prefectura Meurthe-et-Moselle într-un comunicat de presă. În unele zone nivelul apei a crescut până la 60 de centimetri, iar peste 200 de locuințe au rămas fără electricitate.

În Olanda, provincia Limburg, care se învecinează cu Germania și Belgia, s-au înregistrat pagube semnificative. Din cauza apelor în creștere, micul oraș Valkenburg, situat la vest de Maastricht, riscă să rămână izolat. Mai multe drumuri, inclusiv o autostradă foarte aglomerată, au fost închise din cauza riscului de inundații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel