Video fabulos din ”Țara de Piatră”. ”Iarna, când era apă mai puțină, îngrămădeam toată zăpada căzută în hudă”
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto captură ziarulunirea.ro
foto captură ziarulunirea.ro
În Țara de Piatră, muntele își ascunde apa la fel de bine ca aurul. 

Pentru multe gospodării aflate la 1200 de metri altitudine, apa era cărată de la kilometri distanță, cu animalele de povară. Huda de la Ocoale, prin care muntele revărsa apă către localnici, uneori mai multă, alteori mai puțină, a fost extrem de căutată de către localnici, în jurul ei fiind ridicată strategic o mica comunitate, scrie ziarulunirea.ro

”Iarna, când era apă mai puțină, îngrămădeam toată zăpada căzută în hudă. În câteva minute era topită, de la răsuflarea pământului, și apoi aveam apă din belșug să adăpăm vitele. O căram cu donițe, cu ciubere, la animale. În vremuri ploioase, apa se revărsa din hudă, mergea pe o vale secată câțiva metri apoi iar intra în adâncul pământului. De acolo iese la suprafață abia jos, în centru, la Gârda, de se varsă în Arieș” povestește Valeria C., o femeie de 72 de ani, de la munte. 

Din 2009, este apă la robinet în satele Ocoale, Ghețar, Dealu Frumos, Hănășești și Mununa, din comuna Gârda de Sus. Lungimea rețelei este de 23 de kilometri de conducte, iar investiția s-a ridicat la peste 4 milioane de lei, bani care au fost asigurați din bugetul local, finanțarea fiind asigurată de la guvern. Acum, rezervorul, stația de tratare și rețeaua de distribuție a apei potabile a fost preluată în administrare de Apa CTTA Alba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel