Victorie pentru Trump! Amy Coney Barrett, oficial judecătoare a Curţii Supreme - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Amy Coney Barrett a depus marţi jurământul şi a devenit oficial judecătoare a Curţii Supreme, întărind majoritatea conservatoare din cel mai important tribunal american, relatează dpa. 

Barrett a depus jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme John Roberts în cadrul unei ceremonii private, începându-şi oficial activitatea la Curtea Supremă. Senatul SUA a confirmat luni numirea lui Amy Coney Barrett cu un vot strâns de 52 la 48, în urma căruia cel mai important tribunal al ţării are o majoritate conservatoare de şase la trei.

Confirmarea ei este o victorie pentru Donald Trump, care a nominalizat-o pe Barrett la puţin timp după moartea fostei judecătoare Ruth Bader Ginsburg, un simbol al liberalismului. Republicanii din Senat s-au mişcat repede pentru a ocupa acest loc vacant înainte de alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Democraţii de centru-stânga se tem că Barrett va îndrepta curtea într-o direcţie pronunţat conservatoare, potenţial pentru ani de zile, inclusiv în chestiuni precum accesul la îngrijiri medicale, dreptul la avort, drepturile LGBTI şi controlul armelor. Partidul de opoziţie a criticat procesul de confirmare, afirmând că niciodată până acum Senatul nu a confirmat un judecător al Curţii Supreme atât de aproape de un scrutin, mai ales în condiţiile în care peste 65 de milioane de oameni au votat anticipat.

Amy Coney Barrett, în vârstă de 48 de ani, o fostă profesoară care a devenit judecătoare federală în 2017, este cel de al treilea judecător al Curţii Supreme numit de Donald Trump în mai puţin de patru ani de mandat. Luni seară, Casa Albă a organizat un eveniment festiv pentru a marca confirmarea lui Barrett, în pofida preocupărilor privind pandemia de coronavirus, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel