Data actualizării:
Data publicării:

Victorie de jumătate de miliard de dolari. ICSID Washington a respins, în totalitate, pretențiile Alpiq, în cazul Hidroelectrica

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat o victorie de aproape jumătate de miliard de dolari pentru statul român într-un dosar ce vizează Hidroelectrica.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat miercuri că Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiții de la Washington (ICSID) a emis decizia de respingere a acțiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveția împotriva Statului Român.

”DA, SE POATE!

Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiții de la Washington (ICSID) a emis decizia de respingere a acțiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveția împotriva Statului Român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei.

Prin această soluție DEFINITIVĂ a fost menținută hotărârea prin care pretențiile Alpiq au fost respinse în totalitate, considerând nefondată solicitarea de a primi despăgubiri în valoare de cca. 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu Hidroelectrica”, a scris ministrul Burduja pe Facebook.

Potrivit ministrul Energiei, în urma acestei decizii definitive, ”statul român primește cheltuielile de judecată și evită plata a sute de milioane de euro ca despăgubiri.

Așa se întâmplă când ne apărăm bine și profesionist. Hotărârea definitivă a tribunalului arbitral internațional de la Washington aduce României o binemeritată victorie la peste opt ani de la startul procedurii arbitrale.

Mulțumesc echipelor de avocați de la Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și Tănăsescu Gavrilă & Asociații pentru suportul juridic acordat pe parcursul acestui proces arbitral complex. Felicitări pentru rezultat”, a mai scris Sebastian Burduja.

Curtea de Apel Bucureşti, respingere a cererii încă din 2016

Curtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil cererea de despăgubiri formulată de Alpiq Romindustries împotriva Euro Insol şi Hidroelectrica pentru denunţarea contractului de vânzare - cumpărare de energie electrică, scria, în 2016, Agerpres.

Conform Euro Insol, Alpiq Romindustries a formulat în iunie 2013 o acţiune prin care cerea Tribunalului Bucureşti să oblige Hidroelectrica şi Euro Insol la plata sumei de peste 398,61 milioane lei cu titlu de despăgubiri pentru denunţarea de către administratorul judiciar a contractului de vânzare energie.

”Prin sentinţa 2841/20.04.2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 22371/3/2013, cererea Alpiq Romindustries a fost respinsă ca neîntemeiată, iar Alpiq a fost obligată şi la suportarea cheltuielilor de judecată în sumă de 91.052 lei, reprezentând onorarii avocaţi şi experţi. Recursul formulat de traderul Alpiq împotriva acestei senţinte a fost respins marţi, 29 noiembrie 2016 de către Curtea de Apel Bucureşti prin decizie”, menţionează sursa citată.

Citește și: Ce urmează să se întâmple cu termocentrala Mintia. Noul proprietar a dezvăluit planul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel