Data publicării:

Victor Socaciu: “Om bun” 2011 are invitați din America - INTERVIU

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk va avea în zilele de 19,20 şi 21 decembrie 2011, la Teatrul Nottara din Bucureşti (ora 18). Festivalul cuprinde, aşa cum ne-a obişnuit, două secţiuni. Prima este destinată debutanţilor în muzică folk, iar cea de-a doua secţiune “Recitaluri” va aduce pe scenă mai mulţi reprezentanţi incontestabili ai genului: Alexandru Andrieş, Ducu Bertzi, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Doru Stănculescu, Adrian Ivanitchi, Maria Gheorghiu, Andrei Păunescu, Cătălin Stepa, Ada Milea şi Daniel Iancu. Grupul New Horizons Family (SUA) este invitatul special care va susţine un microrecital, o selecţie de colinde americane.

Autor: Anca Murgoci

Unul dintre organizatorii festivalului, Victor Socaciu, a acordat un interviu pentru iubitorii muzicii folk.

-Cum s-a dezvoltat muzica folk în ultimii 21 de ani, de la prima ediţie a festivalului “Om Bun”?

-Eu cred că transformarile pe care le-a suferit societatea românească în general au avut şi o influenţă asupra genului de muzică folk. În fond, nici nu se putea altfel pentru că întreaga societate a fost transformată şi bulversată aşa că, şi în folk, anumite lucruri au respectat această traiectorie. În timp, în aceşti 21 de ani, folkul s-a aşezat într-o albie proprie. Publicul meloman în proporţie de 20% este un  public al folk-ului, în sensul că ne bazăm pe acest procent care este în creştere în ultimii trei-patru ani.  Cel puţin aşa arată sondajele care s-au făcut în ultimii ani.

- Cum v-a venit ideea creării unui festival folk?

- Nu este o idee genială. Era normal să existe un festival naţional pentru că altminteri, fără o astfel de instituţie, folk-ul nu ar fi avut până la urmă statura necesară pentru a se impune între celelalte genuri muzicale. Folk-ul avea nevoie de instituţii şi pârghii care să îl propulseze şi de aceea a fost conceput festivalul ”Om Bun”.

- Ce se  întâmplă în prezent cu radioul folk „Om bun”?

- Radioul a pornit, dar momentan are câteva greutăţi financiare. Radioul folk „Om Bun” este stopat, dar nu a dispărut din aspiraţiile mele şi, în curând va reporni, probabil de la 1 ianuarie 2012.

- Ştim că an de an promovaţi tineri talentati. Care sunt numele care au supravieţuit pe scena muzicii folk?

- Putem vorbi de Ada Milea, de trupa Talisman, de Florin Chilian, de Daniel Iancu şi încă mulţi alţi. Trebuie să-l amintesc şi pe tânărul acesta care este acum în zona pop rock , Vali Creţu, care a debutat cu o chitară mai mare decât el, la vârsta de şapte ani la festivalul „Om Bun”. De atunci am întrezărit în el posibilitatea de a deveni un star şi încet-încet el s-a impus. Dar nu vreau să mi-l asum pentru că el a cotit-o oarecum spre zona pop-rock. În orice caz, mă bucur că el a evoluat la festivalului folk „Om Bun”, unde s-a şi format oarecum. Vali Creţu a fost descoperit ca talent autentic. Despre primii menţionaţi, toată  lumea îi cunoaşte, îi îndrăgeşte şi îi promovează. Acum trebuie să spunem că este grea consacrarea unui cântăreţ bun pentru că asta înseamnă investiţii mari de bani.

- Cum definiţi muzica folk?

- Folk-ul a rămas un gen de referinţă şi va rămâne aşa. Este o muzică de atitudine, o muzică ce transmite mesaje importante, o muzică pe care ne place s-o auzim.

-Ce surprize pregăteşte a XXI-a ediţie a festivalului?

-Sunt mai multe surprize pe care nu vi le pot dezvălui pentru a nu îşi pierde farmecul. Surprizele vor fi multe aşa cum festivalul ne-a obişnuit de câţiva ani. Sperăm să vă facă placere să primiţi în mijlocul vostru cântareţi care deşi au o valoarea inestimabilă, nu sunt cunoscuţi.

Preţul biletelor este de 30 lei pentru fiecare zi de spectacol şi pot fi achiziţionate online de pe www.bilete.ro.

sau la Teatrul Nottara: Bucureşti, Bd. Magheru nr. 20 Agenţia de bilete: 021 317 41 01

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel