Data publicării:
Victor Rebengiuc și Stere Gulea la Centenarul Marin Preda
Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, Mireille Rădoi a participat în zilele de 4 și 5 august la manifestările dedicate Centenarului Marin Preda, organizate de Muzeul Național al Literaturii Române.
Programul din prima seară a cuprins vernisajul expoziției „Marin Preda în anul Centenar”, desfășurat în prezența managerului instituției, Ioan Cristescu și a scriitorului Ovidiu Șimonca. Publicul a avut ocazia să-l descopere pe Marin Preda în culorile unui portret aflat sub semnătura pictoriței Margareta Sterian și a surprins momente din viața acestuia, prin prisma unor colecții de fotografii și manuscrise. Au evocat scene din viața personală a scriitorului și urmașii acestuia: Nicolae și Alexandru.
Ioan Cristescu despre Preda: „Tată pentru lume”
„Tată pentru lume” - așa cum Ioan Cristescu l-a supranumit, Marin Preda rămâne viu prin paginile pe care le-a lăsat literaturii române, atât ca autor, cât și, în egală măsură, prin profilul de mare editor la Cartea Românească, unde au fost publicate lucrări fundamentale, inclusiv în perioada comunistă. Pe lângă omagiul adus, centenarul a dobândit și valențe etice: incursiunea în trecut a pus în lumină, totodată, nevoia de prețuire a oamenilor de cultură prezenți printre noi, față de care suntem datori să ne manifestăm aprecierea în timpul vieții, mai degrabă decât post-mortem.
Vernisajul a fost succedat de prima ecranizare a romanului Moromeții, cu participarea actorului Victor Rebengiuc și a regizorului Stere Gulea.
Cea de-a doua zi a manifestării a inclus pe agendă conferința Marin Preda – 100, în cadrul căreia au luat cuvântul academicieni și cunoscute personalități pasionate de literatură. În completarea acesteia au avut loc lansări de carte, dezbaterea Marin Preda în programele școlare și prezentarea, de către Cristina Popescu - Directorul General Romfilatelia, a întregului poștal Centenarul nașterii, Marin Preda.
Seara culturală s-a încheiat cu cea de-a doua ecranizare Moromeții, de data aceasta, având ca invitați echipa producătorului Tudor Giurgiu.
BCU CAROL I mereu alături de MNLR
Biblioteca Centrală Universitară Carol I salută inițiativa Muzeului Național al Literaturii Române, punând accentul pe importanța incontestabilă a moștenirii culturale aduse de „cel mai iubit dintre pământeni”: Pagini întregi din sufletul românesc au fost zugrăvite măiastru în scrierile lui Marin Preda. Răspundem cu entuziasm chemării de a aduce cinstire titanilor culturii românești și încurajăm atât promovarea operei lor, cât și folosirea acesteia ca inspirație în momentele noastre de meditație. În toamna acestui an, vom organiza împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române, Facultatea de Litere din cadrul Universității București și prin implicarea directă a studenților, un colocviu dedicat lui Marin Preda, la care să participe exegeții operei lui - a declarat Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitate Carol I, anunță BCU Carol I într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News