Data publicării:

Victor Ponta: România ar fi bine să aibă în continuare un acord preventiv cu FMI

Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern | Categorie: Arhiva
WhatsApp
victor-ponta
victor-ponta

Alegeri prezidentiale 2024

România ar fi bine să aibă în continuare un acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, în contextul în care acordul recent s-a încheiat cu succes, fără ca România să ia bani de la FMI, iar acum se poate împrumuta la dobânzile cele mai scăzute din istoria ţării, a declarat premierul Victor Ponta, pentru TVR.Autor: Silvana Dragne

"Opinia mea, pe care mi-am spus-o şi înainte, o spun şi acum, mai ales că s-a încheiat cu bine şi foarte mulţi poate că doreau să moară capra vecinului şi să nu încheiem cu bine acordul - dar cu atât mai mult cu cât l-am încheiat cu bine, cu cât CE, pe de altă parte, în mod oficial ne-a scos după 2008, pentru prima dată din procedura de deficit excesiv - cu atât mai mult eu cred că România poate şi ar fi bine să aibă în continuare un acord preventiv, deci să nu luăm bani de la FMI. Să avem un acord preventiv, tocmai pentru ca atunci când apare un studiu din ăsta, eu să spun: 'Staţi puţin, am un certificat de sănătate fiscală şi bugetară, de reforme structurale de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Şi vă asigur, în faţa acestor certificate, studiile sunt mai puţin importante'", a precizat primul ministru, în contextul în care un raport al unui institut francez plasează România printre ţările cele mai vulnerabile la reducerea investiţiilor.

El a mai precizat că FMI nu impune nimic, iar condiţiile depind multe şi de negociere. Totodată, a remarcat că este a doua oară în istoria României când ţara noastră încheie cu bine un acord cu Fondul. "România nu doar că nu a mai avut nevoie de banii de la FMI. Noi am încheiat cu bine acest acord, dar nu am tras niciun dolar din acel buffer, însă am îndeplinit acordul, fără să luăm bani, am început reformele structurale, ne împrumutăm la dobânzile cele mai ieftine din istoria României şi destul de bune faţă de multe alte ţări europene, să zic mai avansate decât România, ultima dată am fost sub cinci, ceea ce nu reuşisem în vremurile considerate bune. Din 2011 era peste şase dobânda", a spus premierul. Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a declarat încheierea cu succes a acordului României cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatând îndeplinirea tuturor ţintelor importante, a acţiunilor prealabile şi remarcând progresele în direcţia stabilităţii macroeconomice şi pe calea reformelor structurale, a anunţat pe 27 iunie ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. Pe de altă parte, România, Polonia, Turcia şi Maroc sunt printre cele mai vulnerabile ţări, în rândul statelor în curs de dezvoltare, în ceea ce priveşte atragerea de investiţii din cauza dependenţei lor de finanţarea externă, se arată într-un raport publicat pe 26 iunie de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, transmite Bloomberg. Ţări ca Turcia, România, Polonia şi Maroc se evidenţiază în privinţa necesităţilor masive de finanţare externă. Dacă finanţarea externă va seca, împrumutătorii se vor confrunta cu dificultăţi referitoare la nivelul lichidităţilor şi al solvabilităţii, se arată în raportul IIF.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel