Victor Ponta, în pagina de opinii din Washington Post
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
victor_ponta
victor_ponta

Premierul Victor Ponta a publicat în pagina de opinii a celei mai importante publicații din capitala SUA, Washington Post,  un editorial intitulat „Exemplul României în rezolvarea problemelor fiscale”. Victor Ponta scrie despre programul de austeritate din România adoptat de Guvernul Boc, considerând că acesta a fost "prost gândit" și a avut "un impact economic și social devastator".

„Pe 6 noiembrie, alegătorii americani le-au transmis liderilor politici un mesaj despre direcția economică în care vor să se îndrepte țara lor. (…) Realegerea Președintelui Obama a fost o victorie a principiilor consolidării fiscale și a creșterii economice inteligente. Tot mai mulți europeni își exprimă preferința pentru aceleași politici”, spune Ponta în introducerea articolului său.

"Romania a fost una dintre țările cel mai puternic lovite de criza economica în Europa. Programul de austeritate adoptat la acea vreme a fost prost gândit, un raspuns cu impact social și economic devastator. Profesorii și doctorii au ajuns să aibă salarii mai scăzute decât muncitorii necalificați, iar Tomania s-a confruntat cu fenomenul de emigrare masiva a clasei de mijloc".

Premierul continuă cu expunerea realizărilor guvernului pe care îl conduce: „Am păstrat balanța corectă între disciplina bugetară strictă și redresarea economică, între creștere și dezvoltare socială. Rămânem fermi angajați pentru consolidarea bugetară. Gradul de îndatorare publică a scăzut din luna mai și am redus deficitul public de la 4,1% din Produsul Intern Brut, în 2011, la 2,2% în 2012. (…)

În același timp, am legiferat măsuri în favoarea întreprinzătorilor, care să genereze locuri de muncă și creștere economică. Am reformat sistemul de retunare a taxelor, pentru a ajuta micile afaceri, am redus evaziunea fiscală și am început lupta cu unele dintre cele mai tenebroase aranjamente finaciare pe speze publice, care grevează bugetul. Nivelul de taxare a rămas la un nivel redus, iar ca parte a pachetului de reforme economice pe care le propunem, plănuim noi reduceri de taxe pentru corporații, pentru a stimula investițiile și crearea locurilor de muncă”.

Ponta le dă o palmă popularilor europeni, arătând că cetățenii din țările europene s-au săturat de „politicile populiste bazate pe xenofobie și protecționism” și o invocă pe directorul FMI, Christine Lagarde, care a declarat că „fără creștere, viitorul economiei globale este în pericol”, pentru a argumenta că este periculoasă pentru Europa continuarea politicilor de austeritate.

În încheiere, Ponta transmite două mesaje importante, pe care le vom cita și apoi le vom interpreta în cheie diplomatică:

„Altă lecție importantă, atât pentru Statele Unite, cât și pentru Europa, este că, pentru a face față provocărilor economice, este imperativ să ne asigurăm că vocea populației este cea care dictează”. Ponta anticipează votul de duminică și încearcă să arate că, așa cum în SUA votul de la prezidențiale a fost respectat, chiar dacă frustrarea în rândul perdanților a fost mare, tot așa ar trebui să se petreacă lucrurile în România; iar SUA ar trebui să aplice același principiu în cazul politicii sale externe în privința României, pe care îl aplică în politica sa internă.

„Eu și partanerii mei din coaliția de guvernare așteptăm cu nerăbdare alegerile de duminică, fiind optimiști în privința rezultatului. Dacă românii ne vor acorda încrederea lor pentru a continua pe calea pe care am pornit, două dintre prioritățile noastre absolute vor fi contribuția la consolidarea integrării și prosperității Europei și întărirea parteneriatului strategic cu Statele Unite”. Acest mesaj este pentru oficialii americani militari și înseamnă, în principal, că, după alegeri, România va achiziționa avioane de luptă de producție americană F16.

Primul-ministru Victor Ponta a mai publicat un editorial în publicaţia americană Huffington Post, pe 23 noiembrie, în care susţine că simpla aplicare a măsurilor de austeritate nu constituie o rezolvare a crizei economice, fără măsuri care să stimuleze creşterea economică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel