Data publicării:

Ponta: EvZ face presiuni asupra Justiției. Ce răspunde ziarul

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Premierul Victor Ponta a transmis, vineri, o  scrisoare conducerii ziarului Evenimentului Zilei, în care susține că „o serie de acțiuni” ale publicației  vin în  contradicție cu recomandările pe care Raportul pe justiție al Comisiei Europene le face României. Scrisoarea menționează campania EVZ asupra Justiției legată de cazul închiderii OTV, dar și o presiune pe care cotidianul o exercită asupra CNA.

De Ce News reia scrisoarea premierului:

"În atenţia conducerii ziarului Evenimentul Zilei

 În acord cu recomandările din cel mai recent raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, realizat de Comisia Europeană, doresc să remarc mai multe acţiuni care, susţinute de publicaţia dvs., vin în totală contradicţie cu recomandările pe care acest raport le face României:

- În primul rând, constat existenţa unei sistematice campanii în care se face presiune directă asupra justiţiei cu privire la decizia legată de suspendarea licenţei unei televiziuni (OTV), în urma unei hotărâri a CNA. Această presiune constă în contestarea mai multor decizii, inclusiv hotărâri judecătoreşti, prin catalogarea lor drept ilegale sau abuzive, în cadrul mai multor articole şi editoriale.

- În al doilea rînd, sesizez o presiune constantă la adresa unei instituţii publice din România, Consiliul Naţional al Audiovizualului, care are drept scop contestarea activităţii şi deciziilor acesteia. Modul profund tendenţios în care este prezentată activitatea unei instituţii publice nu are nici o legatură cu sensul mesajului pe care România l-a primit din partea autorilor raportului privind MCV.

Astfel de campanii sunt contrare recomandărilor explicite pe care cel mai recent raport MCV le face la adresa României. Consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei sunt, aşadar, din această perspectivă, încălcate şi subminate de acţiunea dvs. Consider că, tocmai în spriritul acestor recomandări, este de datoria mea să evidenţiez prin poziţii publice greşeala pe care publicaţia dvs. o comite şi nu voi ezita să o fac nici în continuare, aşa cum recomandă Comisia Europeană.

 Cu deosebita consideraţie

Victor Ponta

Primul Ministru al României"

Redactoul șef al Evenimentului Zilei a trimis replică premierului și o serie de întrebări, solicitând lămuriri. Solicitarea nu a primit, încă, un răspuns. Iată adresa EvZ:

"Stimate domnule Prim-ministru,

Având în vedere acuzațiile extrem de serioase care au fost aduse conducerii Evenimentului Zilei în scrisoarea adresată de dumneavoastră astăzi, vineri, 1 februarie, vă rog să ne precizați următoarele:
1. Au mai fost adresate astfel de avertismente scrise și către alte mass-media? Dacă nu, de ce v-ați decis să începeți cu Evenimentul zilei? Vi se pare cel mai grav atentat la adresa Justiției, petrecut în ultimele 6 luni?
2. A mai fost trimisă o scrisoare asemănătoare ca și conținut vreunei entități media din România - post de televiziune, site de internet, ziar etc?
3. Având în vedere dorința Evenimentului Zilei de a lămuri acuzațiile care i-au fost aduse în numele Guvernului României, vă rugăm să ne răspundeți până la ora 17.00, aducând argumente juridice. Precizez că materialul la care faceți referire, unicul de altfel, privind legalitatea deciziei CNA de a suspenda licența OTV, a avut ca punct de plecare opinia mai multor specialiști în insolvență, dintre care unul a fost și citat în articol. Nici un moment nu am pus în discuție decizia CNA, oportunitatea sau motivele care au stat la baza ei. 4. Vă atrag atenția că, în același spirit, am prezentat decizia CNA la momentul la care a fost luată, fără a comenta în vreun fel. 5. Ca să nu existe interpretări greșite, vă rog să precizați în ce calitate faceți recomandări presei și dacă opinia dumneavoastră angajează Guvernul României în privința drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute în Constituție.

EVZ.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel