Victor Ponta: De ce NU votez noul Guvern. Profeție NEAGRĂ pentru Dragnea
Deputatul PSD Victor Ponta a anunţat joi că nu va vota în Parlament noul Guvern, în principal pentru că modifică ''substanţial şi grav'', în zona economică, programul de guvernare.
"De ce nu votez noul Guvern! Programul de guvernare al Guvernului 'Dragnea 2' (avându-l ca premier pe Mihai Tudose) modifică substanţial şi grav în zona economică şi fiscală programul de guvernare asumat în ianuarie anul acesta de Guvernul 'Dragnea 1' (avându-l ca premier pe Sorin Grindeanu) / şi contrazice fundamental programul de guvernare al PSD 'Dragnea - Vâlcov' din campania electorală din 2016! Eu cred că acest program îi va da lovitura de graţie şi va duce la prăbuşirea politică a lui Liviu Dragnea - întrebarea este dacă PSD reuşeşte să se salveze sau se va prăbuşi împreună cu 'Şeful'! Şi mai ales întrebarea importantă este dacă nu se va da o lovitură României similară cu cea primită în 2009 - 2010!", a scris Ponta pe Facebook.
Potrivit acestuia, în campanie, "Liviu Dragnea a repetat obsesiv faptul că cere votul oamenilor pentru a aplica programul de guvernare 'la virgulă' şi 'exact la datele anunţate'".
"Au fost prezentate în emisiuni tv tabele cu termene fixe şi măsuri individualizate. După 6 luni, raportul făcut chiar de către domnii Dragnea şi Vâlcov spune că acesta a fost realizat în proporţie de sub 15%! Pretextul execuţiei politice a Guvernului 'Grindeanu' l-a reprezentat nerealizarea programului de guvernare/ după ce a fost dărâmat, noul Guvern 'Dragnea 2 - Tudose' îl modifică fundamental din prima zi. În programul de guvernare creşterea semnificativă de până la 100% a salariilor în domeniul bugetar a fost promisă pentru data de 1 iulie. Legea adoptată recent prevede însă deja o amânare pentru 2018, însă măsurile anunţate azi arată că măririle efective de salarii (dacă vor fi aplicate vreodată) vor fi 'recuperate' la buget prin trecerea tuturor contribuţiilor sociale în sarcina angajatului. Pe hârtie vor creşte - în buzunar nu. Sau altă variantă la fel de rea - conform proiecţiei bugetare oficiale pentru perioada 2018 - 2020 - nu sunt surse bugetare care să acopere aceste creşteri. O să avem din nou un Traian Băsescu ca în 2010 să taie? Doamne Fereşte!", a spus Ponta.
Scăderea TVA, amânată
Un alt motiv pentru care Victor Ponta spune că nu va vota noul Cabinet se referă la faptul că a fost amânată pentru 2019 scăderea la 18% a TVA, preconizată iniţial să fie de la 1 ianuarie 2018.
"Programul prevedea creşterea semnificativă a investiţiilor publice începând chiar cu 2017 - conform datelor oficiale prezentate de MFP, până la acest moment, investiţiile sunt cu 60% mai mici decât în 2016 (anul cu cele mai slabe investiţii după 2009). Programul prevedea o creştere exponenţială a absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune! În 6 luni din anul 2017, din cei aproape 2 miliarde euro prevăzuţi în buget au fost primiţi puţin mai mult de 2 milioane (0,1 %!). Prin desfiinţarea Ministerului Fondurilor Europene şi includerea sa în Ministerul Dezvoltării condus de doamna Sevil Shhaideh capacitatea instituţională care a adus performanţa în perioada 2012 - 2015 a fost distrusă", a explicat fostul premier.
El a mai arătat că, potrivit programului de guvernare al PSD, Fondul Naţional Suveran de Investiţii a fost promis ca un instrument de punere în comun a resurselor pe care statul român încă le mai deţine în vederea finanţării unor mari proiecte de infrastructură care nu sunt acoperite de fondurile europene.
"Spre deosebire de ceea ce s-a promis în programul de guvernare, acum se doreşte practic folosirea acestui fond ca o cale netransparentă şi ilicită prin care tot ceea ce statul român încă mai deţine (...) să fie vândute către fonduri private din afara ţării, acolo unde domnul Dragnea a făcut promisiuni cu caracter personal. Banii încasaţi vor acoperi doar în mod temporar măsurile de creşteri de salarii şi pensii, dar vor ruina economia naţională pe termen mediu şi lung. Aplicarea impozitului pe venitul global de la 1 ianuarie 2019 va aduce doar în acel an mai mulţi bani de cheltuit pentru o categorie de electorat, însă în 2020 va aduce catastrofa bugetară", a susţinut Victor Ponta.
Cheltuieli militare
Potrivit acestuia, programul de guvernare prevedea iniţial alocarea anuală a 2% din PIB pentru cheltuielile militare.
"În 2017 nu se va face în realitate nicio achiziţie (suntem deja în semestrul 2 şi nu s-a finalizat nicio procedură). Această 'economie' va acoperi alte găuri din buget, dar în 2018 - 2020 trebuie să punem mai mulţi bani pentru a ne respecta angajamentele asumate în faţa partenerilor noştri strategici SUA şi NATO. Promisiunile neonorate şi păcăleala acestora vor afecta grav imaginea noastră în faţa Guvernelor, dar şi a investitorilor care provin din aceste ţări. Programul de guvernare prezentat şi asumat cu atâta îndârjire de către Liviu Dragnea în 2016 a eşuat deja - la nici 6 luni de la alegeri (dovadă că a fost criticat şi acum schimbat chiar de către autorii săi)! Oricâtă propagandă televizată va fi pompată, oamenii încet-încet realizează acest lucru. Cu siguranţă îl vor sancţiona pe Liviu Dragnea, dar şi PSD va plăti un cost enorm!", a conchis deputatul PSD.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News