Data publicării:

Victor Negrescu: Decizia PNL privind guvernarea minoritară pune în pericol realizarea PNRR

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu trage un semnal de alarmă asupra efectelor crizei politice prelungite.

"Decizia PNL privind guvernarea minoritară pune în pericol realizarea PNRR. Mai exact, conform celor agreate cu instituțiile europene, guvernul trebuie să modifice de urgență ordonanța care reglementează modul de funcționare și implementare al PNRR, să adopte procedurile legale privind atragerea împrumutului și să prezinte un plan privind cheltuirea avansului.Din păcate, nimic din toate acestea nu au fost făcute, iar realizarea lor de către un guvern minoritar este aproape imposibilă.

Este tot mai evident că reformele asumate prin PNRR nu pot fi nici ele realizate în termenele date. De la calendarul privind finalizarea procedurilor de achiziții pentru autostrăzi până la schimbarea legii pensiilor, PNRR-ul realizat de PNL și USR reprezintă o listă nerealistă de obiective, care nu au fost discutate cu nimeni și care nu pot fi realizate fără susținere parlamentară, cu care cele două partide riscă să îngroape România în datorii. Reamintesc faptul că, în absența îndeplinirii reformelor asumate, PNRR-ul poate fi blocat.

Țara are nevoie de un Guvern care beneficiază de o majoritate parlamentară largă dar care nu poate fi garantată de actuala decizie adoptată de PNL", transmite europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu.

Virgil Popescu: 1,62 miliarde euro sunt alocaţi pentru energie în PNRR

Bugetul alocat energiei în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) se ridică la 1,62 miliarde de euro, cea mai mare sumă, de 515 milioane de euro, urmând să fie direcţionată către infrastructura de distribuţie a gazelor din surse regenerabile şi capacităţile de producţie a hidrogenului verde, potrivit ministrului interimar al Energiei, Virgil Popescu.

Acesta a prezentat vineri, pe Facebook, investiţiile din energie spre care vor merge sumele alocate prin PNRR. Este vorba despre noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse regenerabile - 460 milioane euro, dezvoltarea unui cadru legislativ şi de reglementare favorabil tehnologiilor viitorului, în special hidrogen şi soluţii de stocare - un milion euro, infrastructura de distribuţie a gazelor din surse regenerabile (utilizând gazele naturale în combinaţie cu hidrogenul verde ca măsură tranzitorie), precum şi capacităţile de producţie a hidrogenului verde şi/sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice - 515 milioane euro, dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile şi de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea realizării unei decarbonizări profunde - 300 milioane euro, lanţ industrial de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice - 280 milioane euro, asigurarea eficienţei energetice în sectorul industrial - 64 milioane euro.

"Datorită acestor investiţii se vor face schimbări radicale în sistemul energetic al României! În total, prin PNRR, România va beneficia de 29,2 miliarde euro. Banii se vor acorda în tranşe, în funcţie de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane şi ţinte. În total, sunt 507 de jaloane şi ţinte de realizat până la 31 decembrie 2026", a precizat Virgil Popescu.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi seara pe contul său de Twitter că PNRR-ul României a fost aprobat de Consiliul UE, transmite Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel