Data actualizării:
Data publicării:

Viceprimarul din Roșia Montană, cerere urgentă pentru Guvern: "Comuna a fost blocată 20 de ani" 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Viceprimarul din Roșia Montană cere ca banii care trebuie plătiți de compania canadiană Gabriel Resources României pentru cheltuielile de judecată să fie dați comunei. 

Vasile Morariu, viceprimarul Roșiei Montane spune că din cauza blocajelor succesive legate de posibila exploatare, comuna a rămas blocată, fară investiții, fără asfalt pe drumurile comunale și fără apă curentă. 

"Aș dori ca cei mai mulți dintre acești bani să se întoarcă la Roșia Montană fiindcă localitatea a fost blocată timp de 20 de ani. În Roșia Montană nu a fost Plan Urbanistic General, nu avem infrastructură, nu avem nici un drum comunal asfaltat, nu avem apă potabilă. Tot timpul am fost blocați. De aceea doresc ca acești bani să se întoarcă efectiv în Roșia Montană, să putem să ajungem și noi în rând cu satele și comunele și orașele din România. O parte dintre locuitori sunt de acord și cu exploatarea aurului de aici, dar nu toți. Cea mai mare parte a rămas aici. Cine și-a dorit exploatarea a plecat din Roșia Montană. Și-au luat banii pe case, pe locuințe și au plecat în altă parte. Cea mai mare parte însă a rămas aici și dânșii nu își doresc exploatarea aurului de la Roșia Montană. Cerem sprijin Consiliului Județean, Guvernului României fiind intrați în UNESCO, să putem obține Planul Urbanistic General, să putem înainta și noi în comuna Roșia Montană, să putem construi cu autorizații, să putem accesa fonduri europene, să putem fi în rând cu lumea", a spus Vasile Morariu. 

"Domnii de la Washington au ținut cu dreptatea și adevărul"

Viceprimarul a mai povestit că întreaga comună a primit decizia Curții de Arbitraj de la Washington cu bucurie și emoție, mai ales că se vorbea chiar despre posibilitatea ca proiectul de exploatare auriferă să fie totuși început în cazul în care România ar fi fost obligată să plătească miliarde de euro ca despăgubiri companiei canadiene. 

"Noi primim cu bucurie această decizie. Ne bucurăm foarte mult, noi, cetățenii care am rămas în Roșia Montană. Toți au așteptat dreptatea și adevărul. Sunt puțin emoționat. Am emoții de bucurie. Politicul din România nu și-a dorit acest lucru. Până mai ieri, au ieșit în presă și au spus că România va pierde. Nici unul nu a ieșit să spună că e posibil ca România să câștige acest proces. Dar uite că domnii de la Washington au ținut cu dreptatea și cu adevărul," a mai spus viceprimarul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel