Vicepremierul Ucrainei a vorbit despre vizita lui Klaus Iohannis la Kiev. "Va fi o vizită istorică"
Vicepremierul Ucrainei, Olha Stefanishyna, a vorbit despre vizita lui Klaus Iohannis la Kiev.
Vicepremierul Ucrainei, Olha Stefanishyna, a vorbit într-un interviu acordat Realitatea Plus, despre vizita lui Klaus Iohannis la Kiev. Alături de președintele României ar urma să meargă în Ucraina alți trei lideri europeni: președintele francez Emmanuel Macron, de cancelarul german Olaf Scholz și de premierul italian Mario Draghi. Klaus Iohannis nu a vorbit încă public despre faptul că ar urma să meargă în Ucraina. Totuși, parlamentarul ucrainean Oleksiy Goncharenko a scris pe pagina sa de Twitter că vizita ar urma să aibă loc joi.
The three musketeers. President Macron, Chancellor Scholz, prime-minister Draghi will visit Kyiv this Thursday. And as d’Artagnan President of Romania Iohannis.
— Oleksiy Goncharenko (@GoncharenkoUa) June 13, 2022
Vicepremierul Ucrainei: Va fi o vizită istorică
„Considerăm această vizită ca un semn de solidaritate cu noi și înțelegem importanța ei, la un asemenea nivel, mai ales pentru că are loc într-o țară aflată în război și în această combinație, cu președintele Iohannis și alți trei lideri europeni. Va fi o vizită istorică, din punctul meu de vedere, și sunt convinsă că discuțiile se vor axa pe decizia finală privind perspectiva proiectului european, ce se întâmplă cu Ucraina și Moldova, dacă vor fi parte din UE.
"Ucrainenii sunt pentru aderarea la UE, la fel și cele mai multe state membre"
Cred că vizita celor patru este ea însăși un pas optimist, demonstrând că este o dezbatere reală și dorința de a se găsi o soluție și a nu se irosi acest moment istoric. În acest moment înțelegem că vasta majoritate a statelor UE sunt pentru de acord să ofere un răspuns Ucrainei, nu știu încă în cazul Moldovei cum stau lucrurile pentru că eu gestionez aderarea Ucrainei. Există susținere în rândul populației, ucrainenii sunt pentru aderarea la UE, la fel și cele mai multe state membre.
Este clar că va fi o dezbatere complicată, dar pentru noi, în această etapă este important să avem o primă decizie prin care să i se garanteze Ucrainei statutul de candidat. Mai departe, se vor purta discuții cu privire la aderarea efectivă, sunt multe probleme legate de acest lucru, ține de politicile externe și noi vom fi pregătiți pentru a ne implica și suntem conștienți că va dura.
"Raportul de forțe dintre ucraineni și ruși este de 1 la 20"
Raportul de forțe dintre ucraineni și ruși este de 1 la 20, iar Rusia este dotată cu artilerie grea în timp ce Ucraina abia acum începe să primească armament cu rază lungă de acțiune, dar nu este suficient pentru a avea o victorie masivă asupra teritoriilor ocupate. Este foarte important să ne fie furnizat astfel de armament într-o cantitate mai mare, precum sistemele de lansare multiplă. Avem absolută nevoie pentru a ne putea recuceri zonele ocupate și pentru a ne salva teritoriul, ceea ce se poate întâmpla doar cu armele în mână”, a spus vicepremierul Ucrainei.
Macron sosește în România marți, 14 iunie, la ora 19.00
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi miercuri pe preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa, informează Administraţia Prezidenţială.
Conform unui comunicat, cei doi şefi de stat vor avea convorbiri oficiale şi se vor întâlni cu militarii români, francezi şi din celelalte ţări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
"Vizita preşedintelui Franţei are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional. La acestea se adaugă şi decizia recentă a Franţei de a fi naţiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din ţara noastră şi de a participa cu trupe la acesta", precizează sursa citată.
Cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News