Vicecancelarul Germaniei susține ideea unei armate europene controlată de Bruxelles
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Vicecancelarul Germaniei susține ideea unei armate europene controlată de Bruxelles  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Vicecancelarul Germaniei susține ideea unei armate europene controlată de Bruxelles / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Candidatul la funcția de cancelar al Partidului Social Democrat din Germania (SPD) și actualul vicecancelar Olaf Scholz a declarat că susține formarea unei armate europene comune care ar fi controlată de UE.

Olaf Scholz, candidatul la funcția de cancelar al Partidului Social Democrat din Germania, susține frmarea unei armate europene controlată de la Bruxelles. 

„Pentru mine, o armată comună face parte a ideii de suveranitate europeană", a declarat Olaf Scholz în weekend. Scholz a adăugat că, deși proiectul de formare a unei armate europene comune nu este o problemă a viitorului imediat, atunci când se va întâmpla, ar trebui să fie o „structură democratică” controlată de Uniunea Europeană. Deciziile privind finanțarea și operațiunile militare ar trebui „să aibă loc în organisme europene, care cu siguranță includ Parlamentul European”, a spus vicecancelarul german.

Armata UE, subordonată Comisiei Europene

Potrivit viziunii lui Scholz, armata UE ar fi subordonată direct Comisiei UE și ar fi responsabilă pentru un nou comisar pentru apărare, care ar lucra alături de statele membre și de Parlamentul UE. Conform planului stabilit de Partidul Social Democrat al lui Scholz, armata UE ar începe cu aproximativ 1.500 de soldați înainte de a fi extinsă la 8.000.

Deși admite că ideea formării unei armate europene este încă un „vis de viitor”, Scholz a susținut că s-ar câștiga mult dacă „noi, în Consiliile Uniunii Europene, ne îndepărtăm de cerința unanimității și luăm decizii majoritare în materie de politică externă, precum și probleme financiare și fiscale”.

Scholz și Partidul Social Democrat nu sunt primii care au cerut formarea unei armate a UE. Ideea este în discuție de ceva timp, unele dintre cele 27 de state membre ale blocului favorizând ideea, iar altele se opunându-se, precizează RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel