VICE-Oglinda super-tehnologică care dezvăluie imediat toxicitatea medicamentelor și pesticidelor
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Acest nou dispozitiv tehnologic va permite testarea toxicității medicamentelor și substanțelor chimice pentru oameni, într-un mod neinvaziv.

Potrivit Eurelek Alert, o nouă oglindă tehnologică revoluționară va fi capabilă să dezvăluie toxicitatea medicamentelor și pesticidelor înainte ca acestea să fie introduse pe piață.

Institutul Italian de Tehnologie (IIT) l-a dezvoltat datorită unei finanțări a Uniunii Europene de 3 milioane de euro, ca parte a proiectului TOX-Free: dispozitivul va ajuta, în stadiile incipiente de experimentare cu droguri și substanțe, la înțelegerea reală a pericol pentru oameni, făcând astfel inutile experimentele pe animale.

Oglinda se numește VICE (Virtual Mirror CEll) și este capabilă să înregistreze o imagine cu puncte fluorescente care indică răspunsul celular la substanțe într-un mod neinvaziv - adică fără a preleva probe. 

Odată dezvoltată această nouă metodă, oglinda va înregistra semnale electrice de la celulele neuronale și cardiace umane, permițând astfel evaluarea efectelor acute și cronice ale diferitelor substanțe asupra sănătății umane (neurotoxicitate și cardiotoxicitate).

Luați în considerare că toxicitatea medicamentelor la nivel cardiac sau neurologic determină retragerea de pe piață a mai mult de jumătate din noile medicamente (60%): în stadiile incipiente de dezvoltare, de fapt, cercetătorii determină prin experimentare dacă o anumită substanță este mai dăunătoare sau ucide celulele corpului nostru.

Cu toate acestea, acest tip de test are un dezavantaj principal: testul in vitro este lipsit de acuratețe, limitându-se la apariția oricăror efecte secundare imediate și lăsând întrebări deschise cu privire la posibilele contraindicații ale substanțelor pe termen lung.

”Oglinda”, pe de altă parte, permite observarea interacțiunii dintre celule și substanța de testat chiar și timp de săptămâni, oferind o imagine de ansamblu mai largă și mai precisă a oricăror efecte secundare.

Cum va funcționa această oglindă?

Răspunsul celulelor la interacțiunea cu substanța chimică este înregistrat de un biosenzor - practic, o cameră microfluidică în care activitatea electrică a celulelor în timpul interacțiunii cu substanța este tradusă în puncte luminoase prin utilizarea fluoroforilor.

Această cameră microfluidică va înregistra reacțiile celulelor și le va reproduce într-un mod vizibil, la fel ca o adevărată oglindă (este important de subliniat că acest tip de test nu va interacționa cu celulele și nu le va contamina în niciun fel).

Biosenzorul VICE este construit în colaborare cu toxicologi și dezvoltatori de nanotehnologie și poate fi utilizat într-o varietate de domenii - de la toxicologie la farmacologie la biologie de bază.

Proiectul TOX-Free va dura 3 ani, iar consorțiul său implică parteneri academici și industriali. Coordonatorul proiectului este cercetătorul Michele Dipalo, de la IIT Plasmon Nanotechnologies Laboratory din Genova, condus de Francesco De Angelis.

Dipalo și De Angelis se numără printre fondatorii start-up-ului IIT Foresee Biosystems, care vizează crearea de instrumente inovatoare pentru a evalua mai precis siguranța medicamentelor înainte de comercializare.

Citește și...

Ai folosi vocea cuiva drag, care a murit, pe post de asistent virtual? Amazon are planuri mari cu Alexa

Gigantul american lucrează la dezvoltarea unei tehnologii care îi va permite asistentului digital Alexa să imite vocea oricărei persoane, pe baza unei înregistrării audio de cel puțin un minut. Rohit Prasad, prim vicepreședinte și cercetător-șef al Amazon, a justificat inovația prin faptul că în timpul pandemiei „foarte mulți dintre noi am pierdut pe cineva pe care îl iubeam”, relatează The Guardian.

"Poate bunica să-mi termine de citit Vrăjitorul din Oz?"

Compania nu a anunțat când va fi lansată noua tehnologie, dar a oferit o demonstrație cu vocea imitată a unei femei în vârstă care obișnuia să-i citească povești nepotului ei la ora de culcare, după ce copilul i-a spus asistentului virtual Alexa:

„Poate bunica să-mi termine de citit ‘Vrăjitorul din Oz’?”. Prasad a explicat că redarea vocii se va face pe baza unei conversații, nu a unui șablon de discurs prestabilit. Alte companii din sectorul tehnologiei sunt, însă, rezervate în digitalizarea vocii: cu câteva ore înainte ca Amazon să-și anunțe planurile, Microsoft a publicat noile reguli etice ale inteligenței artificiale care impun limite stricte asupra sintetizării vocii unei persoane și folosirii acesteia.

„Este simplu de imaginat cum ar putea fi utilizată greșit (…)”, a spus Natasha Crampton, responsabila-șefă a departamentului de..citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel