Viața în Creta, prin ochii Nicoletei Ciobotar, româncă stabilită acolo de 18 ani. ”În decembrie, mergem cu copiii la plajă”. Cât costă chiriile, dar și care-i salariul mediu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Iată cum arată viața în Creta, din perspectiva unei românce stabilite acolo. 

Nicoleta Ciobotar este o româncă stabilită în Creta de 18 ani. Aceasta și-a format o familie acolo, dar nu a renunțat la țara și vorba sa natală. În Creta a plecat după cel care-i este soț și acolo are acum un magazin. Mărturisește sincer că turiștii ei preferați sunt francezii și spune că chiar și acum 18 ani, când a ajuns acolo, erau foarte mulți români. Deși în plin sezon turistic, viața localnicilor nu este deloc liniștită, Nicoleta Ciobotar mărturisește că poți merge la plajă chiar și-n decembrie.

”Nu putem separa localnicii de turiști. Vara este un pic obositor, pentru că avem nevoie să ne odihnim. Dar, în cele cinci luni când magazinul este închis și nu avem turiști, este vacanță complet. Clima ne permite să putem merge și la plajă, dar și pe munte. Sunt și anumite luni mai ploioase, precum luna ianuarie. Consider că este plăcut să locuiești în Creta, însă oamenii trebuie să înțeleagă că nu au același confort în casele din Creta precum în România. Umiditatea este mult mai ridicată. În lunile în care temperaturile scad, este nevoie să-ți încălzești mult mai mult casa. De obicei, este nevoie o lună - două, dar sunt și ani când nu este nevoie de foarte multă încălzire. Au fost și ani cu 8 grade Celsius în martie și a fost frig pentru noi. În mod normal, în luna decembrie se merge la plajă, deși nu se poate înota. Sunt persoane care aleg și să înoate, însă noi mergem la plajă cu copiii, poți merge și-n mânecă scurtă, chiar și-n pantaloni scurți, dar există diferențe mari de temperatură zi - noapte” spune Nicoleta Ciobotar. 

În ceea ce privește chiriile, Nicoleta precizează că nu sunt mari, ei plătind 300 de euro pentru un apartament cu trei camere, pe malul mării, cu două balcoane, dar plătesc tot anul. Românii care plătesc doar pe sezonul estival plătesc mult mai mult. Aceasta mai spune că se găsesc foarte greu chiriile pe tot anul în Creta. Este nevoie de foarte mulți angajați, de ordinul zecilor de mii, dar aceștia se pare că nu au unde să locuiască, pentru că majoritatea proprietarilor preferă să-și modernizeze locuințele și să le închirieze turiștilor. Nicoleta Ciobotar mai spune că mâncarea este ieftină în Creta, având producție de legume și fructe tot anul, dar, în ceea ce privește salariile, cu un salariu mediu de 900 de euro, atât cât este în Creta, te descurci la limită ca persoană singură, situația fiind alta când e vorba de o familie. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel