VIAȚA MARINĂ, în PERICOL. Ce se întâmplă cu PH-ul oceanelor
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 08 oct 2014, 10:23
WhatsApp
Aproximativ 30 de cercetători, autorizaţi de Convenţia asupra diversităţii biologice (CDB), au trecut în revistă sute de studii elaborate pe tema PH-ului oceanelor.

Ph-ul oceanelor a crescut în medie cu 26% în ultimii 200 de ani, absorbind peste un sfert din emisiile de CO2 rezultate din activităţile umane, iar fenomenul va continua, se arată într-un raport publicat miercuri la Seul.

Raportul subliniază gravitatea fenomenului, care se desfăşoară cu o viteză fără precedent, diferitele sale consecinţe şi faptul că el va continua în deceniile următoare.

"În 50-100 de ani, emisiile de bioxid de carbon rezultate din activităţile umane vor mări inevitabil aciditatea oceanelor la niveluri care vor avea consecinţe masive, cel mai adesea negative, asupra organismelor marine şi a ecosistemelor, precum și a bunurilor şi serviciilor pe care le furnizează", au declarat oamenii de ştiinţă.

Citește și: Cum arată maşina Renault care consumă un litru la suta de kilometri - Video 


Unele cercetări au arătat, de exemplu, că fertilizarea anumitor specii este extrem de sensibilă la acidifierea oceanelor, altele fiind mai tolerante.

Raportul pune în evidenţă impactul socio-economic vizibil deja în unele zone ale lumii: acvacultura din nord-vestul Statelor Unite sau cultura de stridii au de suferit. Şi riscurile care planează asupra barierelor de corali din zonele tropicale constituie "o mare îngrijorare pentru că mijloacele de subzistenţă a circa 400 de milioane de oameni depind de aceste habitate", au spus cercetătorii.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?