Data publicării:

Vezi HARTA SINUCIDERILOR. Află care este regiunea cu cei mai mulți sinucigași și care este portretul robot al acestora

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Un milion de persoane se sinucid la nivel global în fiecare an. Rata ar fi de 310 persoane la zece mii de locuitori. Nici România nu este departe de această cifră. Localitatea Miroslava, de lângă Iași, a înregistrat o rată de 211 sinucideri la zece mii de locuitori. Cu toare acestea, la nivel național, Ardealul este regiunea cu cea mai mare rată de sinucideri. Specialiștii au făcut și un portret robot al sinucigașului român. În general, el este bărbat, între 25 și 45 de ani, fără loc de muncă, iar metoda cea mai utilizată este intoxicația cu medicamente.

După rapoartele OMS, se sinucid aproximativ 2000 de persoane/zi şi un milion/an. Ultima raportare a OMS privind rata globală a suicidului în lume datează din 2000 şi este de 25 0/0000, pentru bărbaţi şi 6 0/0000 pentru femei. În afara discrepanţei dintre cele două sexe în ceea ce priveşte frecvenţa suicidului se constată şi o dinamică extrem de diferită a fenomenului pe parcursul a 50 de ani între 1950 şi 2000, perioada în care se constată o creştere constantă şi accentuată la bărbaţi şi o evoluţie extrem de lentă la femei.

La nivelul Europei anului 2002 sinuciderea reprezintă principala cauză de deces produs prin injurii intenţionate şi neintenţionate adică 21% din totalul acestora şi în acelaşi timp reprezintă mai mult de jumătate din totalul injuriilor intenţionate depăşind de mai mult de 10 ori rata leziunilor produse în războaie.

Medicul Tudor Ciuhodaru face portretul robot al sinucigașului

Cei mai mulţi pacienţi care au comis acte de sinucidere au fost persoane active, peste 80% având vârsta cuprinsă între 18 şi 44 de ani. Cei mai mulţi dintre pacienţi au fost bărbaţi (56,40%) din cauza faptului că lotul conţine un segment important de deţinuţi toţi de sex masculin. Prin excluderea acestora se constată că procesul este mai frecvent printre femei, acestea fiind în proporţie de 55,31%.

În populaţia generală fenomenul este mai răspândit în mediul urban (51,25%), faţă de cel rural (48,74%). Mai mult dacă luăm în considerare proximitatea de oraş a multora din localităţile limitrofe se constată că aproape 70% din cazurile de autoagresiune s-au produs în zona metropolitană. Peste trei sferturi dintre pacienţi (75,76%) s-au încadrat în categorii socio-ocupaţionale cu venituri mici, grad mare de dependenţă economică şi rata de ocupare a timpului redusă (fără ocupaţie, şomeri, pensionari, mici agricultori).

Metoda predilectă de realizare a autoagresiunii a fost intoxicaţia voluntară. Aproape două treimi (64,8%) dintre pacienţii cu autoagresiuni au apelat la aceasta, în special folosind medicamente din clasa barbituricelor şi benzodiazepinelor.

Surprinzător sau nu, alcoolul sau depresia nu reprezintă principalii factori care au dus la sinucidere.

"Miroslava, localitate cu 8.500 de locuitori a înregistrat o rată de sinucideri de 211,760 la zece mii de locuitori. Frecvenţa crescută în această zonă rurală este explicabilă prin proximitatea faţă de Iaşi, care îi asigură practic un flux informaţional, de mişcare directă a individului şi aproape acelaşi stil de viaţă ca şi în oraş", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, care a făcut acest studiu în baza cazurilor prezentate la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan din Iași. Medicul a adăugat că sinuciderile reprezintă 1,37% din totalul patologiilor prezentate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel