Data publicării:

Vezi cum sunt torturate găinile în România. Material filmat de Vier Pfoten

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ferma Traian2
Ferma Traian2

Fundatia Vier Pfoten acuză practici ilegale din mai multe ferme de găini ouătoare din România, unde păsările sunt ținute în condiții de tortură, în cuști neîmbunătățite, interzise în spațiul UE și solicită autorităților competente să pună capăt acestui fenomen, informează un comunicat transmis redacției.

Cu toate că numărul total al găinilor ouătoare ținute în cuști neîmbunătățite nu este cunoscut, Fundatia Vier Pfoten a realizat o investigație la o fermă din județul Brăila, unde păsările trăiesc în cuști convenționale interzise în spațiul UE, dar care au fost achiziționate prin fonduri europene.

Potrivit comunicatului Vier Pfoten, ”Agrimon, compania detinatoare a fermei, este cel mai mare producator de oua din Romania. Peste 300 de milioane de oua sunt produse anual in fermele pe care aceasta companie le detine in judetul Braila. O parte sunt vandute ca oua proaspete, in vreme ce restul sunt transformate in ingrediente pentru produsele procesate, precum pastele fainoase, prajiturile, biscuitii, produsele de patiserie etc. Ouale proaspete sunt vandute in retele mari de supermarketuri din Romania, precum Kaufland, Billa, Penny, Metro si Selgros. Cele destinate procesarii sunt exportate in Germania, Franta, Italia, Japonia si Rusia.

Reamintim ca, de la 1 ianuarie 2012, legislatia UE interzice fermelor sa mai vanda oua provenite de la gaini tinute in custi neimbunatatite, iar Comisia Europeana (CE) a declansat recent procedura de infringement impotriva a 14 state, inclusiv Romania, pentru neconformare.

„Dintr-o scrisoare primita de la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSVSA), responsabila de implementarea interdictiei UE, am aflat ca unele ferme care au cheltuit fonduri europene pentru a se dota cu custi conventionale nu-si vor imbunatati conditiile pana in 2014. Comisia Europeana a anuntat interzicerea custilor conventionale inca din 1999, iar societatea Agrimon a avut la dispozitie 12 ani ca sa se pregateasca. In schimb a folosit fonduri UE in 2006 ca sa-si doteze fermele cu custi neimbunatatite. Stim ca in prezent nu exista nicio baza legala pentru amanarea interdictiei”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator de programe nationale VIER PFOTEN Romania.

In prezent, VIER PFOTEN investigheaza cazuri similare de non-conformare in mai multe state membre UE. Potrivit celui mai recent raport al UE, 47 de milioane de gaini ouatoare sufera in continuare din cauza conditiilor de tortura in mari ferme din 14 state (Belgia, Bulgaria, Cipru, Franta, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, Olanda, Slovacia, Spania, Marea Britanie si Romania). Potrivit celor mai recente date oficiale ale Comisiei Europene, fermele din Romania inca mai tineau, la sfarsitul anului 2011, peste 600.000 de gaini ouatoare in custi neimbunatatite.

Custile conventionale sau neimbunatatite au fost scoase in afara legii de la 1 ianuarie 2012 deoarece nu asigura gainilor ouatoare conditii minime de bunastare. Spatiul foarte mic (doar 550 cm², cat o coala A4), lipsa luminii naturale sau a oricaror imbunatatiri conduce in foarte multe cazuri la imbolnavirea, ranirea si chiar la moartea pasarilor.

De-acum inainte vor fi permise doar custile imbunatatite, care ofera un spatiu de cel putin 750 cm² pentru fiecare gaina. VIER PFOTEN considera insa ca nici aceste sisteme nu pot oferi conditii de bunastare gainilor ouatoare. Consumatorii care doresc sa contribuie la reducerea numarului de animale chinuite o pot face alegand din raft doar ouale a caror ștampila incepe cu cifrele „0” sau „1” (crescute in aer liber) . Indicativul „3” este doar pentru custi inghesuite in hale uriase”, conchide comunicatul.

Compania deținătoare a fermei, Agrimon, înființată în 1999 cu capital majoritar italian, a avut anul trecut în 2010 o cifră de afaceri de 78,945,008 Lei și un număr de 175 de angajați. Încă de la începutul activităţii a introdus în punctele sale de lucru tehnologia europeană pentru alinierea la standardele Uniunii Europene, fiind exportator în Uniunea Europeană de ouă pentru consum.

Presă titra la sfârșitul anului trecut, că, deși Agrimon folosea tehnologii mai avansate de creştere a păsărilor, urma să asigure condiții optime pentru întregul efectiv de păsări în perioada imediat următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel