Data publicării:

Vezi cele 9 analize pe care trebuie să le facă orice bărbat

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Odată cu înaintarea în  vârstă, orice bărbat  trebuie să facă cel puțin un set de analize. Boli precum cancerul de colon și  diabetul  pot fi tratate eficient dacă sunt depistate precoce. 

 1. Testul pentru  depistare a cancerului la prostată

Testele pot depista boala, chiar înainte de a apărea primele simptome, ceea ce face ca tratamentul să fie eficace. Medicii urologi recomandă ca primul test  să se facă după împlinirea vârstei de 40 de ani și chiar mai devreme dacă în familie există precedente.

 2. Testul de depistare a cancerului testicular

Boala  poate apărea între 20 si 54 de ani. De aceea este recomandat ca la fiecare vizită la medicul de familie să solicitați și o trimitere pentru a face testul.  Bărbații se pot controla și singuri și pot observa dacă în scrot există noduli tari sau moi sau dacă testicului și-a schimbat forma sau mărimea.

 3. Colonoscopie

Bărbații au un risc crescut, față de femei, de a dezvolta cancer colorectal. Cea mai buna modalitate de a preveni această boala este depistarea polipilor de pe colon înainte de a deveni cancerigeni. Cel mai comun test de depistare a cancerului de colon este colonoscopia. Ea trebuie facută regulat dupa depășirea vârstei de 50 de ani.

 4. Testul de cancer la piele

Fiecare bărbat trebuie să verifice dacă orice semn (pată, aluniță, neg) de pe corpul său își modifică marimea, culoarea sau forma.

 5. Masurarea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială mare poate fi cauzată de supraponderabilitate și un regim de viață nesănatos. O tensiune ridicată poate duce la complicații grave precum anevrismul, boli cardiovasculare, atac vascular și blocaj renal. O tensiune normala este 120/80 sau mai puțin. Riscurile încep să apara de la 140/90 în sus.

6. Măsurarea nivelului colesterolului

Un colesterol mărit este sinonim cu îngroșarea vaselor de sânge. De aici rezultă o serie întreagă de complicații: boli cardiovasculare, ateroscleroza, atac de cord și accidente vasculare.  După 35 de ani, colesterolul trebuie măsurat în fiecare an.

 7. Măsurarea glicemiei

Diabetul a devenit una dintre bolile care macină populația. Pentru că evită măsurarea glicemiei,  boala își face  de cap. Complicațiile rezultate în urma diabetului de tip 2 sunt bolile cardiovasculare, boli de rinichi, atac vascular, orbire. Diabetul poate fi controlat, în special dacă este depistat la timp, printr-un regim alimentar sănătos, mișcare fizică, medicamentatie. Un bărbat sănatos ar trebui să-și facă testul glicemiei, dupa 45 de ani, cu o regularitate de o dată la trei ani.

 8. Testul HIV

Virusul HIV duce la SIDA. O persoană infestată cu HIV poate să nu aibă simptome multe vreme. Singura modalitate de a afla dacă ești sau nu seropozitiv este să-ți faci analizele de sânge. Chiar dacă ești infestat, o perioadă de cel putin 6 luni este posibil sa îți iasă testul negativ. Daca crezi ca e posibil sa fi fost expus la virusul HIV consultă imediat un medic.

9. Testul de depistare a glaucomului

Aceasta boala a ochiului afectează nervul optic gradual până când se ajunge la orbire. Din păcate, efectul este ireversibil. O măsurare a tensiunii oculare poate depista precoce boala. Un bărbat trebuie să-și facă testul o data la 2-4 ani sub 40 de ani, o data la 1-3 ani (intre 40 si 45 de ani), o dată la 1-2 ani (55-64 de ani) și la fiecare 6-12 luni (peste 65 de ani). (Sursa: webmd.com)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel