Data publicării:

Vezi ce medicament este periculos şi ar trebui retras de pe piaţă

Autor: Badoiu Raluca | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
pastile_cu_apa
pastile_cu_apa

Este cel mai utilizat medicament antiinflamator nesteroidian în 15 ţări şi se află pe listele naţionale ale medicamentelor esenţiale în 74 de ţări, scrie Cu toate acestea, diclofenacul, spun specialiştii, este un medicament a cărui folosire implică riscuri semnficative pentru sistemul cardiovascular. În ciuda riscului asociat cu el, diclofenacul continuă, totuşi, să fie prescris şi utilizat pe scară largă.

 Un studiu publicat în PLOS Medicine arată cât de răspândit este acest medicament, deşi se ştie că utilizarea lui măreşte riscul apariţiei atacului de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale la pacienţii vulnerabili.

 Diclofenac face parte din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) şi se găseşte pe lista medicamentelor esenţiale în 74 de ţări ale lumii, în 15 ţări fiind cel mai utilizat AINS.

 Riscurile asociate cu diclofenacul sunt aproape identice cu cele asociate cu Vioxx (rofecoxib), care a fost retras de pe piaţă în 2004 tocmai din cauza acestor riscuri.

 Autorii articolului din PLOS Medicine fac un apel pentru retragerea autorizaţiei de comercializare a diclofenacului şi scoaterea lui de pe listele naţionale ale medicamentelor esenţiale.

 Se cunoaşte de peste un deceniu faptul că unele AINS, precum diclofenac, sunt mai periculoase decât altele, cum ar fi naproxen; şi totuşi autorii articolului au constatat, analizând listele cu medicamente esenţiale din 100 de ţări, că diclofenacul se găseşte pe listele a 74 de ţări, iar naproxenul (considerat o alternativă mult mai sigură) doar pe listele din 27 de ţări.

 Analizând situaţia din 15 ţări cu nivel economic diferit (locuitori cu venituri mari, mijlocii şi mici), cercetătorii au observat că, în 2011, vânzările de diclofenac au fost de trei ori mai mari decât cele de naproxen.

 Rezultatele studiului arată că, deşi riscurile legate de administrarea de diclofenac sunt cunoscute, acest lucru nu se traduce în schimbări evidente în practica clinică.

 „Diclofenac nu oferă niciun avantaj din punct de vedere al siguranţei gastrointestinale şi are dezavantaje clare din punct de vedere al riscului cardiovascular”, a afirmat unul dintre autorii, studiului, Patricia McGettigan, de la Barts and The London School of Medicine and Dentistry, Marea Britanie.

 Autorii susţin că, de vreme ce sunt disponibile alternative mai sigure, există suficiente argumete pentru scoaterea diclofenacului de pe listele naţionale ale medicamentelor esenţiale şi retragerea autorizaţiei de comercializare la nivel global.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel