Vezi cât a câștigat Adrian Sârbu, președintele CME în ultimii ani
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
adrian-sarbu
adrian-sarbu

Potrivit unui raport al KB, parte a grupului Societe Generale, valoarea acțiunilor companiei Central European Media Enterprises (CME) care deține în România postul PRO TV, a scăzut cu circa 35 de milioane de dolari în ultima jumătate de an. Chiar dacă s-a diminuat valoarea acțiunilor, Adrian Sârbu, preşedinte şi CEO al CME, a încasat aproape 11 milioane dolari în 2010 şi 2011 din vânzarea de acţiuni ale companiei pe care o conduce. Acest fapt a influenţat în mod negativ încrederea investitorilor CME şi a contribuit la scăderea la jumătate a valorii acţiunilor gigantului media.

Reducerea valorii acţiunilor CME l-a sărăcit chiar pe Sârbu, acesta fiind unul dintre cei mai importanţi acţionari la compania media care deţine Pro TV. Valoarea pachetului său de acţiuni s-a diminuat cu circa 35 de milioane dolari în ultima jumătate de an.

“CEO-ul companiei a vândut acţiuni în repetate rânduri în acest an şi anul trecut. Acest demers ar putea continua, ceea ce le transmite investitorilor un impuls psihologic negativ”, se arată în raport. În 2011, Sârbu a vândut acţiuni în valoare de 6,6 mil dolari, iar în 2010 în valoare de 4,3 mil dolari,scrie realitatea.net.

Tranzacţiile operate de Adrian Sârbu pe bursa din New York s-au făcut în momente favorabile pentru vânzare, când acţiunile CME se aflau la valori relative ridicate - între 20 şi 24 dolari per acţiune. În a doua jumătate a anului 2011, valoarea unei acţiuni a gigantului media a scăzut dramatic, ajungând în luna noiembrie la doar 10,7 dolari.

Principalele cauze ale prăbuşirii acţiunilor CME se leagă, potrivit raportului KB, de îngrijorările investitorilor cu privire la datoriile uriaşe ale CME, precum şi de perspectiva unei noi recesiuni economice. “Cei doi factori ar putea să aibă un impact negativ asupra companiei şi în 2012”, se arată în raportul KB.

Acţiunile vândute de fondatorul Pro TV în 2010 şi 2011 (circa 500.000) reprezintă doar o mică parte din pachetul total de care dispune Sârbu, ca urmare a contractului de management şi vânzării Media Pro (peste 3,5 milioane de acţiuni). Adrian Sârbu este al doilea cel mai

Adrian Sârbu a sărit de la un salariu fix de 600.000 dolari pe an ca director operaţional (COO) al companiei media, în 2007 şi 2008, la 1,8 milioane dolari în prezent, de când deţine poziţia de CEO.

Potrivit contractului de management, salariul fix al lui Adrian Sârbu ar putea creşte la 2,4 milioane dolari anual în cazul în care preţul acţiunilor Clasa A ar atinge cota 50 dolari per acţiune, situaţie greu de imaginat în momentul de faţă.

Tot anul trecut, Sârbu a primit 6,2 milioane de dolari şi 800.000 de acţiuni Clasa A la CME pentru ultimele 5 procente din acţiunile Pro TV SA, Media Pro International SA şi Media Vision SRL. (acţiuni estimate la 18,5 mil dolari la momentul respectiv, însă la cotaţia din prezent valoarea acestora s-a redus sub 10 milioane dolari).

Citește și:

Din lipsă de lichidităţi, Adrian Sârbu a mai vândut un pachet de acţiuni

Adrian Sârbu ar putea fi debarcat de la şefia companiei Central European Media Enterprises

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel