Data publicării:

Vezi amendamentele lui Chiliman şi Moisescu pentru modificarea Statutului PNL

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp
moisescu
moisescu

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman şi fostul lider liberal, Vlad Moisescu,  propun spre dezbatere Congresului PNL, convocat pentru 22-23 februarie, zece amendamente la Statutul partidului. Printre amendamente se numără eliminarea principiului "centralismului democratic" în organizarea şi funcţionarea Partidului Naţional Liberal, dar şi a "subordonării totale" a acestuia faţă de"interesele şi obiectivul politic al unei singure persoane".

Alegerea membrilor Biroului Politic Central trebuie să se realizeze prin vot uninominal, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute în Congresul PNL, iar alegerea secretarului general al partidului să fie făcută de Congres, propun cei doi liberali.

 Un alt amendament prevede limitarea numărului de mandate consecutive de preşedinte al partidului la cel mult două, în acord cu prevederile Constituţiei României referitoare la mandatul preşedintelui ţării.

 Printre amendamente se află şi propunerea ca desemnarea candidatului PNL la Preşedinţia României să se realizeze prin votul tuturor membrilor partidului, iar modalitatea de desfăşurare a scrutinului intern şi calendarul acestuia să fie stabilite de către Delegaţia Permanentă a partidului.

 Totodată cei doi recomandă eliminarea controlului exercitat de preşedintele partidului asupra componenţei organizatorice a partidului prin trasferul către Delegaţia Permanentă a PNL a atribuţiilor de numire a Comisiei Permanente pentru Statut şi Regulamente, a trezorierului partidului, precum şi de elaborare a regulamentului de organizare şi funcţionare a Secretariatului General, dar şi "eliminarea abuzului de putere exercitat de organismele de conducere centrală împotriva organizaţiilor teritoriale, prin stipularea unei singure situaţii în care o conducere de filială poate fi demisă prin votul Consiliului Naţional Executiv: numai în cazul în care filiala teritorială respectivă a obţinut la alegeri un rezultat cu cel puţin 5 procente sub media naţional"'.

 Chiliman şi Moisescu mai propun transferul integral al atribuţiilor de desemnare a candidaţilor PNL la alegerile locale către structurile teritoriale ale partidului.

 Se mai propune, totodată, şi introducerea criteriului de integritate pentru membrii de partid aspiranţi la o demnitate ministerială.

 De asemenea, "membrii PNL care sunt trimişi în judecată pentru săvârşirea unor fapte de natură penală, nu pot fi desemnaţi pentru a ocupa funcţii publice ca aceea de ministru, secretar de stat sau asimilate acestora", arată unul dintre amendamente.

 Cei doi susţin "statuarea expresă a independenţei Curţii de Onoare şi Arbitraj (COA) faţă de orice organism de conducere politică a PNL, accesul liber la justiţia internă pentru oricare membru de partid" şi instituirea sancţiunii pierderii de drept a funcţiei de conducere deţinută în interiorul partidului de către un membru găsit responsabil, prin decizia COA, de orice încălcare a Statutului PNL.

Citește și: Chiliman nu exclude o candidatură pentru o funcţie aleasă în PNL

 Chiliman a afirmat că cele zece propuneri de modificare a Statutului PNL au fost transmise Comisiei de specialitate şi a adăugat că termenul limită de depunere a amendamentelor este 18 februarie.

 "Congresul PNL nu este şi nu trebuie să fie o adunare care votează orbeşte în favoarea intereselor unei singure persoane. Trebuie să fie o întrunire în care se reafirmă valori, principii liberale. Săptămâna viitoare, delegaţii la Congres vor avea de făcut o alegere crucială - între a continua şi dezvolta proiectul PNL pentru societatea românească, cealaltă variantă este subordonarea totală a partidului faţă de interesele şi obiectivul politic al unei singure persoane. (...) Pentru a ne îndeplini obiectivul de creştere a PNL, viitorul Statut va trebui să cuprindă exigenţe ale electoratului de centru-dreapta: desemnarea candidatului la preşedinţia României prin votul tuturor membrilor, precum şi impunerea criteriilor de integritate pentru candidatura pentru o demnitate ministerială", a spus Chiliman în timpul conferinţei de presă de duminică. (Sursa: Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel