Data actualizării:
Data publicării:

Veți boicota produse sau firme austriece după votul pentru Schengen? Răspuns la o cercetare online, pe regiuni istorice

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Decizia cancelarului Nehammer, care a blocat nejustificat admiterea României în Schengen, prin veto, împotriva recomandărilor Comisiei Europene, a revoltat o mare parte a publicului din România. Două treimi dintre cei peste 61.000 de respondenți la o cercetare online realizată de site-ul Dcnews.ro susțin că vor boicota produse sau firme austriece, după veto-ul Austriei.

La întrebarea ”Veți boicota firme sau produse austriece după votul pentru Schengen?” au răspuns 61460 de cititori ai site-ului: 43288 au răspuns DA, iar 18.172 spun că nu vor participa la boicot (70,4 la sută față de 29,6%).  

1. -imagine fara descriere- (1_43173400.jpg)

Cititorii din Diaspora susțin în mai mică măsură boicotul (63% DA, 37% NU). În țară, votul diferă pe regiuni, Transilvania având 69,4 procente DA, față de Muntenia și Moldova, care au 72%, respectiv 71,7% răspunsuri DA.

2. -imagine fara descriere- (2_47202500.jpg)

În Harghita 56,2% au votat DA, în Covasna 67% dintre participanți susțin că vor boicota produsele austriece, la fel ca în județul Mureș. Răspunsul DA în Ialomița este sub media regiunii, cu 69 de procente, iar Constanța, Galați, București, Caraș-Severin, Vaslui au valori peste media națională.

3. -imagine fara descriere- (3_45506700.jpg)

După ce patronul unui club de fotbal a lansat ideea boicotului, proprietarii unor societăţi comerciale au anunțat că și-au închis conturile pe care le aveau la două bănci cu capital austriac și au anunțat că nu vor mai cumpăra carburant de la compania în care o firmă din Austria este acționar majoritar. S-au alăturat protestului și unii politicieni dar și turiști care și-au anulat rezervările în Austria, pentru stațiunile de ski.

Este boicotul firmelor şi produselor austriece o soluţie? 

"Sunt două aspecte foarte importante, a arătat Bogdan Chirieac, la România Tv.  În opinia mea este o greşeală să îndemni la boicot împotriva firmelor austriece care acţionează în România, din motivele enunţate şi de dvs (n.r moderatorul emisiunii, Flaviana Marcu, a punctat că la firmele cu capital austriac din România sunt angajaţi lucrători români, astfel că boicotul ar fi îndreptat, în principal, împotriva lor). Mai ales că firmele austriece din România sunt total nemulţumite de ceea ce a decis cancelarul Nehammer şi partidul domniei sale. 

Poziţia Olandei, spre exemplu, a fost clintită de firmele olandeze din România, care discutând cu premierul Mark Rutte au spus că au de câştigat dacă România intră în Schengen. 

A doua chestiune este legată de compania de petrol şi gaze austriaco-română unde, într-adevăr, majoritatea politicienilor români sunt preş. Această companie a devenit extrem de puternică, iar la Bruxelles sunt 3000 de companii de lobby. Să nu credem că dacă se aplică repercusiuni împotriva acestei companii, ea va sta cu braţele încrucişate. Poate face lobby la Bruxelles şi poate face foarte mult rău României", a mai arătat Bogdan Chirieac. 

Emil Boc: Avem opțiunea să jucăm inteligent

Primarul Emil Boc a răspuns la o întrebare privind posibilul boicot: avem opțiunea să jucăm inteligent. ”Sfidăm interesele Austriei. Dacă mă duc să-mi cumpăr benzină, aleg de unde să-mi cumpăr că am mai multe oportunități. Avem o opțiuni unde să ne depune banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent", a spus primarul Clujului.

„România nu a cerut decât un singur lucru: respectarea prevederilor tratatelor UE, iar chestiunea scoasă din joben, în ultima secundă, cum că România este pe ruta de migrație, este cea mai mare minciună pe care poate să o rostească un stat la UE cu privire la România”, i-a replicat fostul premier Boc cancelarului Nehammer.  

„Au spus austriecii că sunt 100.000 de imigranți la graniță și ei au venit în mare parte prin România. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta doar pentru a-ți arăta mușchii imperiali, în condițiile în care știm că Serbia nu cere viză la indonezieni, indieni, thailandezi și alte 25 de țări? Mie să nu-mi spună austriacul că vine migrantul prin Serbia și România și după pleacă în Austria”, a adăugat Emil Boc. 

FC Universitatea Craiova a propus boicotul

“În urma atitudinii revoltătoare a Republicii Austria, de a bloca accesul României la Spaţiul Schengen, Universitatea Craiova, fidelă principiilor înrădăcinate în ADN-ul său, a luat decizia de a sancţiona companiile austriece partenere cu un boicot total.

Începând din această lună, clubul îşi va muta conturile de la banca cu acţionariat austriac Raiffeisen Bank, iar alimentarea cu combustibil şi consumabile a parcului auto al Ştiinţei nu se va mai realiza în staţiile OMW-Petrom. Totodată, începând de anul viitor, tradiţionalul cantonament de vară al leilor nu se va mai face în vreo staţiune montană din Austria, ci într-o altă ţară europeană care are condiţii de pregătire similare.

Din punctul nostru de vedere, aceste companii, dar nu numai ele, sunt părtaşe la politica absurdă şi discriminatorie la adresa românilor şi a României, promovată de statul austriac în aceste zile. Sperăm ca demersului nostru să i se alăture întreaga suflare fotbalistică românească pentru că, astăzi mai mult ca oricând, trebuie să arătăm că suntem suficient de maturi din punct de vedere instituţional pentru a nu mai acţiona după dictonul: „Capul plecat, sabia nu-l taie!“”, a scris patronal FC Universitatea Craiova pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel