Data actualizării:
Data publicării:

Veterinarii, în alertă! Coronavirus felin foarte infecțios. Pisicile sunt în pericol

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Veterinarii și proprietarii de animale de companie sunt în alertă după ce au apărut suspiciuni că felinele fac o formă respiratorie de infecție cu coronavirus, similar celui implicat în pandemia de la om.

Este vorba de un coronavirus felin foarte infecțios. Această posibilă nouă provocare pentru sănătatea animalelor de companie a generat îngrijorare și a dus la intensificarea măsurilor de precauție. Pentru a vedea dacă pisica este bolnavă, se face un fel de test PCR ca la om, pe baza suspicionării clinice (febră, scurgeri nazale, oculare, tuse, strănut). 

Vorbim despre un coronavirus care generează o infecție comună la pisici și care duce în general la forme asimptomatice, dar cu precizarea că anumite variante mutante pot genera peritonită infecțioasă felină ce poate duce chiar și la decesul animalului.

Primele simptome includ febra și pierderea poftei de mâncare, chiar și pentru alimentele preferate ale animalelor. S-au putut observa și probleme oculare la animalele infectate, precum și o lipsă generală de energie, pisicile devenind apatice și renunțând la activitățile de joacă obișnuite. Alte simptome includ dificultăți respiratorii, vărsături, diaree, deshidratare, pierdere în greutate și acumulare de mucus în gât.

2. -imagine fara descriere- (pisica_67420200.jpg)

Deși cazurile suspecte au generat îngrijorare, specialiștii asigură că nu există motive de panică în privința transmiterii interspecifice. Veterinarii sunt sfătuiți să monitorizeze îndeaproape simptomele respiratorii la pisici și să raporteze orice cazuri suspecte autorităților competente pentru a asigura un control riguros al situației. În orice caz, virusul nu se transmite la om.

Se pare că nu sunt îngrijorări doar în România. În Cipru, deja lucrurile sunt extrem de serioase. S-a ajuns chiar la moarte.

Acest coronavirus felin mutant a făcut prăpăd în Cipru, unde mulți oameni și-au pierdut pisicile, moartea fiind iminentă în cazurile severe. Primele simptome includ febra și pierderea poftei de mâncare, chiar și pentru alimentele preferate ale animalelor. Medicii veterinari din Cipru au observat și probleme oculare la animalele infectate, precum și o lipsă generală de energie, pisicile devenind apatică și renunțând la activitățile de joacă obișnuite.

Această situație subliniază importanța colaborării între veterinari, autoritățile sanitare și comunitatea largă pentru a proteja sănătatea animalelor și a preveni potențialele riscuri de transmitere a bolilor. Prin monitorizarea atentă și intervenția rapidă, se speră că răspândirea acestui virus felin poate fi controlată eficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel