Veşti proaste pentru bugetari, disponibilizări şi tăieri de salarii. Bogdan Chirieac, trei probleme cu salarizarea la stat: Privatul, cu apa la gură după pandemie
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Analistul politic Bogdan Chirieac spune că iminenta reducere a salariilor din sistemul bugetar cu 15 la sută este, probabil, o soluţie temporară, dar atrage atenţia că oricum salariile de stat sunt mult prea mari, comparativ cu cele din mediul privat. Acesta avertizează că privaţii abia mai supravieţuiesc din cauza pandemiei, dar şi că le este din ce în ce mai greu să găsească angajaţi, din cauza beneficiilor exagerate de la stat. 

Conform România TV, companiile de stat vor reduce salariile cu 15 la sută în perioada următoare. În plus, vor urma şi concedieri colective în aceste companii, pentru a reduce cheltuielile bugetare. Spre exemplu, la TAROM au fost concediaţi deja 400 de angajaţi, iar până la finalul anului 2021, vor fi concediaţi 1000 de angajaţi. Şi la CFR Marfă vor avea loc concedieri, pe listă fiind 1400 de persoane. 

Analistul Bogdan Chirieac a spus că "nu crede că lumea va ieşi în stradă" în acest context, şi a dat exemplul Capitalei, unde zeci de mii de oameni au avut probleme cu apa caldă şi căldura pe durata iernii. 

"Am văzut că lumea nu e deranjată de lucrurile astea. Iarna asta au fost sute de mii de persoane care nu au avut apă caldă şi căldură în Bucureşti şi nu am văzut pe nimeni la Victoriei sau la Universitate", a spus Bogdan Chirieac.

Legat de subiectul tăierii salariilor în sine, Chirieac spune că este, probabil, "o chestiune temporară". 

"Compania Aeroporturi Bucureşti a avut minus 90 sau 95 la sută trafic aerian anul trecut. Nu din vina lor, dar ştim cu toţii ce s-a întâmplat. O micşorare de salariu cu 15 la sută, la un salariu care oricum nu e foarte mic... 

Oricum, Guvernul a ratat ocazia de a face o reformă salarială şi administrativă profundă, aşa că nu cred că lumea va fi dată afară. La TAROM, dacă a zis dl Drulă că au plecat 400 de persoane, nici nu vreau să ştiu valoarea salariilor compensatorii. Cred că s-au plătit mai mulţi bani de la buget aşa, pentru că au nişte contracte de muncă beton. În restul de agenţii, zic să aşteptăm, să vedem. Eu zic că nu se va întâmpla nimic", a mai spus analistul.  

Trei probleme în sistemul de salarizare de la stat 

Iată ce a spus Bogdan Chirieac, după ce a fost provocat de moderatorul Ionuţ Grigore să găsească trei probleme în sistemul de salarizare de la stat. Acesta avertizează că unele dintre aceste probleme contribuie la îngroparea firmelor private: 

"În primul rând, e o mare diferenţă, sensibilă, între salariul la stat şi cel de la privat. Era de 50 la sută la un moment dat. Nicăieri în lume nu e aşa. Mai sunt unele state unde salariul la stat e mai mare decât la privat, dar nu ca în România. Aici guvernanţii au mărit salariile din sistemul public şi privaţii aleargă să ţină pasul. Mulţi dintre privaţi sunt cu apa la gură după pandemie. Asta e o problemă. Sistemul de salarizare la stat perverteşte şi privatul. Mai degrabă se duc oamenii să muncească la stat, mai au şi alte avantaje. 

Apoi sunt ilegalităţi flagrante. Oameni care se angajează la stat şi au salariul de 7 ori mai mare decât al preşedintelui României. E o chestiune nepermisă, să ştiţi. Totuşi, vârful lanţului trofic trebuie să fie preşedintele. 

Mai sunt şi alte lucruri, precum achiziţiile de multe ori nesăbuite care se fac la stat. De la excursii, deplasări în Honolulu, că e un congres important acolo, până la tipul de maşini cu care se circulă la stat. Poţi să mergi şi cu Dacia,  nu numai cu limuzine germane de ultimul tip, de sute de mii de euro. Iată trei probleme!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel