Vești bune din Ucraina. SUA anunță că rușii au fugit acasă din mai multe zone din regiunea Harkov. Consecințele pe care le va suporta Putin
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vești bune din Ucraina. SUA anunță că rușii au fugit acasă din mai multe zone din regiunea Harkov. Consecințele pe care le va suporta Putin / Foto: Kremlin.ru
Vești bune din Ucraina. SUA anunță că rușii au fugit acasă din mai multe zone din regiunea Harkov. Consecințele pe care le va suporta Putin / Foto: Kremlin.ru
SUA anunță că mai mulți soldați ruși au părăsit Ucraina.

Vin vești bune din Ucraina. SUA estimează că Rusia a părăsit în mare parte zonele pe care le ocupase în regiunea Harkov, transmite Rador. Astfel, mulţi dintre soldaţii ruşi care se repliaseră în faţa înaintării trupelor ucrainene ar fi trecut graniţa, revenind în Rusia. În tot acest timp, ţările occidentale care se bazează de şase luni pe arsenalele lor pentru a ajuta Ucraina să respingă forţele ruse îşi mobilizează acum industria de apărare pentru a-şi reface stocurile de armament şi pentru a continua să susţină Kievul.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat organizarea în curând a unei reuniuni speciale a directorilor pentru armamente din Grupul de contact pentru apărare Ucrainei, ce numără aproape 50 de ţări.

Colaborarea dintre ucraineni și americani

"Oficiali americani spun că strategia recentelor victorii militare ale ucrainenilor împotriva Rusiei, care a invadat Ucraina la 24 februarie, a început să se contureze cu câteva luni în urmă în conversaţii intense între oficialii ucraineni şi cei americani. "The New York Times" relevă că ele au început la scurt timp după ce preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus generalilor ucraineni că vrea o mişcare dramatică, pentru a demonstra că Ucraina poate respinge invazia rusă. Armata ucraineană a conceput, ca atare, un plan privind lansarea unui amplu asaltul de-a lungul sudului ţării pentru a recuceri Herson şi contraofensiva revizuită în vară după discuţii urgente între înalţi oficiali americani şi ucraineni a reuşit dincolo de majoritatea predicţiilor.

Consilierul prezidenţial pentru securitatea naţională, Jack Sullivan, a discutat de multe ori cu Andrii Iermak, consilierul pentru securitate al preşedintelui Zelenski, despre planurile privind contraofensiva, iar şeful marilor state majore reunite, generalul Mark Milley, şi liderii militari ucraineni au discutat în mod frecvent cu privire la sprijinul american în domeniul intelligence şi cel militar. Oficialii ucraineni şi americani au evaluat că timpul este esenţial. Trebuie ca ucrainenii să acţioneze înaintea primelor zăpezi, când preşedintele rus, Putin, va fi capabil să folosească resursele de gaz pentru a face presiune asupra Europei", a relatat de la Washington Doina Sauciuc, reporterul Radio România Actualități.

Oficial din SUA: Informaţiile venite din oblastul Harkov sunt impresionante

"În mod clar informaţiile venite din oblastul Harkov sunt impresionante", a spus pentru CNN John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului pentru securitatea naţională al Casei Albe.

"Viteza cu care forţele ucrainene au lansat contraofensiva şi ampla scară a ei sunt impresionante. În ce ne priveşte, noi vom continua să le asigurăm instrumentele şi capabilităţile necesare pentru a reuşi. Ucrainenilor nu le-a fost frică să îi contraatace pe ruşi şi sunt capabil din ce în ce mai mult să contraatace cu ajutorul asistenţei primite din partea Occidentului, inclusiv al sistemelor avansate de rachete, care au un foarte bun efect în ce priveşte loviturile lansate împotriva linie ruseşti a frontului", a mai spus el.

Ce efecte are putea avea toate acestea asupra preşedintelui Putin în Rusia? "Impactul ar putea fi foarte semnificativ", a spus Kirby.

Consecințe pentru Putin

"Operaţiunile ofensive au un efect dramatic asupra sistemului de comandă control rusesc, în special în est, şi aceasta ar putea avea consecinţe pentru Putin. El a încercat de la bun început să ascundă faţă de poporul rus realitatea acestui război. În mod clar, însă, este din ce în ce mai dificil pentru el să ascundă faţă de poporul rus dimensiunea eşecurilor din Ucraina", a mai spus acesta.

Analiştii arată că unul din momentele cruciale în această vară l-a constituit o simulare de război a oficialilor americani şi ucraineni, menită să testeze succesul unei ofensive ample de-a lungul sudului Ucrainei. Exerciţiul a sugerat că ofensiva va eşua. Oficialii militari ucraineni s-au întors la preşedintele Zelenski să-i raporteze scepticismul americanilor cu privire la ea. Americanii i-au sfătuit pe ucraineni, iar aceştia au luat propria decizie.

Mizele sunt uriașe

Mizele erau uriaşe, scrie "The New York Times". Era nevoie ca ucrainenii să demonstreze că războiul nu va deveni încă un conflict îngheţat şi că îşi pot recuceri teritoriul pentru a susţine moralul poporului lor. Pe parcursul întregii luni august, oficialii americani au accelerat furnizarea de intelligence cu privire la poziţiile forţelor ruseşti, relevând slăbiciunile de pe linia lor de front.

Apoi, în locul unei ample singure contraofensivei, ucrainenii au propus două: una în Herson care ar fi durat cel mai probabil zile întregi sau săptămâni înainte de a ajunge la un rezultat semnificativ şi cealaltă în Harkov. Statele Unite, Marea Britanie şi Ucraina au evaluat noul plan şi au executat încă o simulare de război. De data aceasta, oficialii celor trei ţări au fost de acord că planul va putea reuşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel