Veste senzațională despre un pergament ars, vechi de 1.500 de ani, descoperit la Ein Gedi în 1970
Anunț extraordinar al oameniilor de știință israelieni. Un text în limba ebraică, vechi de 1.500 de ani, aflat pe un pergament ars care a fost descoperit la malul Mării Moarte, a fost descifrat la mai bine de 45 de ani de la găsirea manuscrisului.
"Descifrarea mesajului conţinut de acest manuscris, care a rămas o enigmă timp de 45 de ani, este foarte emoţionantă pentru noi", a comentat Sefi Porath, arheologul care a descoperit pergamentul în 1970 la Ein Gedi, Israel, informează Live Science, potrivit descopera.ro.
Acest pergament, cel mai vechi manuscris descoperit vreodată care face parte din Vechiul Testament, după descoperirea manuscriselor de la Marea Moartă, a fost ars şi nu putea fi citit cu ochiul liber.
După analiza sa cu instrumente performante, oamenii de ştiinţă au recunoscut primele versuri ale Cărţii Leviticului, cea de-a treia carte a Vechiului Testament.
"Această descoperire ne-a surprins până şi pe noi. Eram aproape convinşi că aveam o şansă minimă să reuşim să citim ceva (de pe pergament) dar am decis că merită totuşi să încercăm şi l-am scanat", a povestit Pnina Shor, curator şi director al Proiectului Manuscrisele de la Marea Moartă din cadrul Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi (IAA).
Pentru a reuși descifrarea lui, ceea ce părea aproape imposibil, cercetătorii din cadrul IAA au colaborat cu alţi oameni de ştiinţă atât din Israel cât şi din alte părţi ale lumii pentru a scana manuscrisul cu ajutorul unui microcomputer tomograf (micro-CT) capabil să lucreze la rezoluţii mult mai mari decât cele folosite în aplicaţii medicale, conform lui Brent Seales, profesor de informatică la Universitatea din Kentucky.
Seales a analizat imaginile scanate cu ajutorul unui software care a reuşit să deruleze în mod virtual pergamentul permiţând examinarea textului conţinut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News