Data publicării:

Veste proastă pentru iubitorii de ciocolată. Procesatorii de cacao îşi reduc activitatea

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Veste proastă pentru iubitorii de ciocolată. Procesatorii de cacao îşi reduc activitatea / Foto: Pixabay
Veste proastă pentru iubitorii de ciocolată. Procesatorii de cacao îşi reduc activitatea / Foto: Pixabay

Procesatorii de cacao îşi reduc activitatea, ceea ce înseamnă o veste proastă pentru industria ciocolatei.

Fabricile din întreaga lume care se ocupă cu prelucrarea boabelor de cacao își încetinesc ritmul de activitate într-un mod rapid, conform  Bloomberg. Acest fenomen reprezintă un semnal alarmant pentru producătorii de ciocolată deoarece se anticipază că aceștia vor întâmpina dificultăți în viitorul apropiat, relatează Agerpres.

Analiștii susțin că în America de Nord, procesarea boabelor de cacao a înregistrat o scădere de aproape 12% în al doilea trimestru al acestui an, ajungând la cel mai redus nivel pentru această perioadă din an, din anul 2008.

Și în Europa și Asia, procesatorii de boabe de cacao au diminuat considerabil nivelul lor de activitate, ajungând la cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei. Această reducere a activității este asociată cu diminuarea cererii de ciocolată, care a survenit în urma scăderii călătoriilor cu avionul.

Semnal de alarmă pentru industria globală a ciocolatei

Aceste date reprezintă un semnal de alarmă pentru industria globală a ciocolatei, evaluată la 117 miliarde de dolari, care a înregistrat în 2022 prima scădere a volumelor de vânzări în ultimii șase ani, conform informațiilor furnizate de compania de cercetare a pieței Euromonitor International Plc. Pe fondul prețurilor ridicate la cacao, procesatorii de boabe își reduc activitatea, ceea ce afectează marjele operaționale, într-un moment în care inflația îi lovește pe consumatori la buzunare.

"Problemele pe partea de cerere sunt multiple. Nu doar preţurile la cacao sunt mari, dar şi preţurile la zahăr sunt ridicate, iar producătorii caută întotdeauna să îşi atingă marjele şi de acea încearcă să pună mai puţină ciocolată într-un biscuit sau să micşoreze dimensiunea tabletei de ciocolată", spune Judy Ganes, preşedinta firmei de consultanţă J. Ganes Consulting.

De obicei, fabricile procesează boabele de cacao cu câteva luni înainte ca produsele finale, cum ar fi ciocolata, să ajungă pe rafturile magazinelor. Încetinirea activității de procesare reprezintă un semnal că industria ciocolatei se pregătește să facă față unei cereri mai reduse în viitor.

Barry Callebaut AG, un grup elvețian și cel mai mare producător mondial de ciocolată brută, a raportat o scădere de 2,7% a volumelor de vânzări în primele nouă luni ale anului fiscal curent. 

Cifre dezamăgitoare

Conform National Confectioners Association, în al doilea trimestru al anului, procesarea boabelor de cacao în America de Nord a înregistrat o scădere până la 102.493 tone. Datele furnizate de Cocoa Association of Asia și European Cocoa Association arată că în Asia, activitatea de procesare a scăzut cu 6,5%, iar în Europa cu 5,7%.

Aceste cifre dezamăgitoare survin într-un moment în care producătorii de ciocolată se confruntă cu prețuri mai mari la cacao. Stocurile mondiale de cacao se află la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, iar fenomenul meteorologic El Nino amenință să conducă lumea în al treilea an de penurii.

"Îngrijorarea este că, chiar dacă cererea este protejată, acelaşi lucru nu este valabil şi pentru producţie, ameninţările la adresa producţiei este posibil să fie mai mari. Cel mai probabil, sezonul următor va fi al treilea sezon consecutiv de deficit", a estimat Ganes.

La Bursa de materii prime de la Londra, unde se stabilesc preţurile de referinţă la cacao, cotaţiile futures au crescut cu 22%, în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel