Veste neașteptată pentru pensionari. Cum pot cumpăra vechimea în muncă-PROIECT
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Persoanele care nu au un stagiu complet pentru pensionare pot cumpăra până la cinci ani de stagiu, potrivit unei inițiative legislative  aflată în Parlament.

Propunerea legislativă are în vedere asigurarea în sistemul public de pensii a persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat în ultimii 5 ani, obiectiv prevăzut de Programul de Guvernare pentru anul 2012 în Capitolul 8. Asigurări sociale.

Prin această iniţiativă legislativă se urmăreşte crearea unei oportunităţi pentru ca persoanele care nu au calitatea de pensionari şi care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii să poată să încheie contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii competentă, pentru maxim 5 ani anteriori, calculaţi de la data încheierii contractului de asigurare socială şi să plătească contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă. Scopul acestei legi este de a da posibilitatea şi celor care mai au nevoie de maxim 5 ani pentru a-şi constitui stagiul minim de cotizare (15 ani) în vederea obţinerii unei pensii.b g

Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea contribuţiei de asigurări sociale. Plata contribuţiei de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe, dar nu mai târziu de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, potrivit comunicatului de presă al Comisiei de muncă de la Camera Deputaților.

[citeste si]

 Este vorba despre cumpărarea de vechime pentru cinci ani pentru persoane care de exemplu nu au mai lucrat, nu au mai putut să lucreze sau s-au dus la munca în străinătate şi pentru această perioadă pot plăti ca să poată beneficia de pensie. Sunt oameni care au lucrat toată viaţa, dar nu au stagiul complet, le mai trebuie doi, trei, până la cinci ani şi atunci există această posibilitate prin această iniţiativă în aşa fel încât să îşi poată completa, finaliza stagiul de cotizare astfel încât să beneficieze de pensie. Vom face o analiză la grup pentru a vedea dacă vom susţine iniţiativa în plen. Camera Deputaţilor este for decizional, a declarat, pentru Mediafax, deputatul PNL Cristian Pocora.

Raportul adoptat recent în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor cu majoritate de voturi (un vot împotrivă) a comasat trei propuneri de lege care au avut ca obiect crearea unor oportunităţi de asigurare pentru persoanele care nu au calitatea de pensionari şi care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii, prina fiind depusă în anul 2011 de 4 deputaţi PNL (Câmpeanu Mariana, Florea Damian, Pocora Cristina-Ancuţa, Tuşa Adriana Diana), urmată de o iniţiativă a deputatului UDMR Kerekes Károly, în anul 2012, căreia i s-a adăugat o propunere de lege, în anul 2015, semnată de parlamentari de la toate partidele politice, inclusiv neafiliaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel