Data publicării:

Veste INCREDIBILĂ pentru Cluj-Napoca. Emil Boc e în culmea fericirii

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Veste incredibilă pentru orașul de pe Someșul Mic, Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc este foarte încântat.

Orașul Cluj-Napoca a fost inclus de Comitetul European al Regiunilor (CoR) pe harta modelelor de bune practici europene în proiecte cu impact asupra schimbărilor climatice.

„Orașul nostru este dat exemplu alături de alte orașe din Uniunea Europeană în raportul interactiv prezentat online de Comitetul European al Regiunilor. Clujul apare pe Harta E.U. Green Deal datorită proiectelor cu finanțare europeană de modernizare a flotei de transport public, investițiilor în autobuze electrice și strategiei de a avea o flotă de transport în comun integral electrică. De asemenea, Cluj-Napoca e recunoscut în harta proiectelor locale care contribuie la un impact climatic pozitiv prin faptul că devine un oraș din ce în ce mai verde”, a spus Boc.

Cluj-Napoca, cel mai tehnologizat oraș din România

Cluj-Napoca a fost primul oraș din România care a folosit autobuze electrice, iar în 2014-220 a investit peste 100 de milioane de euro în transportul public datorită sprijinului acordat de UE și Elveția. Scopul orașului este acum ca toate mijloacele de transport în comun să fie electrice până în 2030. În același timp, Cluj-Napoca are o strategie de planificare spațială și urbană pentru a promova ciclismul, mersul pe jos și utilizarea mașinilor electrice private.

Primăria va investi peste 100 de milioane de euro în parcuri și spații verzi din oraș, până în 2030. Municipalitatea a prezentat, în cadrul unei dezbateri pentru stabilirea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) Cluj-Napoca 2021-2030, planurile pentru dezvoltarea laturii „green” a orașului. În total, investițiile ajung la 100 de milioane de euro, pentru realizarea a nu mai puțin de 100 de hectare de parcuri și zone verzi, conform Monitorul de Cluj.

Primarul Emil Boc a enunțat șase direcții pe care municipalitatea le are în vedere pentru dezvoltarea laturii verzi a orașului:

- 100 de hectare de noi parcuri în oraș, 100 de milioane de euro investiție.
- 100.000 de noi arbori plantați până în 2030.
- Coridoare verzi. O parte dintre proiecte sunt începute (malurile Someșului, Canalul Morii), fiind propuse schimbări similare și pe malurile râurilor Becaș și Nadăș, dar și în alte zone din aria metropolitană
- Transport verde, nepoluant: troleibuze, tramvaie, autobuze electrice, metrou, tren metropolitan. Municipalitatea își propune ca, până în 2026, transportul public în comun să devină 100% nepoluant.
- Spații pietonale și piste de biciclete.
- Stații mobile de măsurare a calității aerului.

Harta poate fi consultată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel