”Veste galbene”, jandarmi bătuți de un boxer. Strângere de fonduri, succes neașteptat
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Guvernul francez a fost surprins de succesul unei strângeri de fonduri pentru un boxer care a lovit jandarmi la proteste.

O strângere de fonduri în sprijinul unui fost campion la box arestat după ce a agresat doi jandarmi francezi în timpul protestelor vestelor galbene cunoaşte un succes neaşteptat, descris drept şocant de către unul dintre membrii guvernului de la Paris, relatează agenţiile AFP şi EFE. Strângerea de fonduri lansată pe platforma online Leetchi adunase peste 117.000 de euro până marţi în jurul orei locale 08:30, bani destinaţi sprijinirii familiei şi ca semn de solidaritate pentru Christophe Dettinger, fost campion la box al Franţei în anii 2007 şi 2008.

În imaginile intens distribuite pe reţelele de socializare acesta este văzut lovind în mod repetat în zona capului, cu mişcări tipice boxerilor, un jandarm francez în timpul noilor confruntări de sâmbătă între vestele galbene şi forţele de ordine franceze, lovind apoi încă un jandarm căzut la pământ. Fostul boxer s-a predat poliţiei, dar înainte a distribuit pe internet o înregistrare în care admite că a reacţionat prost, dar şi-a motivat gestul ca fiind o reacţie faţă de represiunea poliţiei împotriva protestatarilor.

Citește și: Proteste Franța. Măsuri de represiune asupra vestelor galbene

Oare este normal?

Întrebată marţi la postul Franceinfo despre iniţiativa strângerii de fonduri pentru acest fost boxer, ministrul francez al transporturilor a calificat drept şocant succesul acesteia. Oare este normal să oferi sprijin unui domn care a fost văzut lovind un poliţist căzut la pământ, care a fost văzut dând pumni unui poliţist ?, s-a întrebat ea indignată. Cred că fiecare ar trebui să-şi regăsească puţin propriile repere, consideră responsabila guvernului francez.

La rândul său, secretarul de stat francez pentru economie digitală, Mounir Mahjoubi, s-a declarat pe Twitter dezgustat de această strângere de fonduri, pe care a descris-o ca fiind nedemnă. În replică, iniţiatorul strângerii de fonduri a asigurat că aceasta nu este o recompensă pentru fostul boxer şi că banii vor fi folosiţi pentru onorariile avocaţilor care-l vor apăra pe Christophe Dettinger. Un număr de 5.600 de persoane au fost arestate şi circa 1.000 de condamnări au fost pronunţate de justiţie de la începutul mobilizării 'vestelor galbene' în Franţa, pe 17 noiembrie 2018, a declarat luni premierul Edouard Philippe.

Citește și: Protest "veste galbene. Premier Phelippe: Lege nouă, sancțiuni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel