Veste bună pentru șoferi de la Patriarhia Română
Patriarhia Română vine cu o veste care ar putea să-i bucure pe uniii șoferi. Demonstrând că este în pas cu societatea, Biserica a decis pentru prima dată introducerea în mod oficial într-o carte bisericească a slujbei de sfinţire a maşinii.
Astfel, conform site-ului basilica.ro, ediţia din 2013 a cărţii de cult numită Molitfelnic cuprinde şi slujba "Sfeştaniei pentru binecuvântarea unui vehicul", scrie evz.ro.
Fenomenul sfinţirii la mănăstire şi nu numai a unor mijloace de transport a luat amploare în ultimii ani, încurajat inclusiv de unii călugări sau de dorinţa unor enoriaşi de a-şi proteja suplimentar autovehiculele, dincolo de poliţa de asigurare.
Despre prețul pe care îl percep preoții sau călugării pentru o astfel de slujbă nu prea se spune nimic, totul lăsându-se la latitudinea proprietarului mașinii.
Tradiția ierurgiilor
Toate binecuvântările și sfințirile de care se bucură creștinul în timpul vieții se numesc ierurgii, scrie site-ul crestinortodox.ro. Acestea sunt „slujbe oficiate de preoți sau episcopi, care au menirea de a scoate credincioșii, natura și lucrurile ce îi înconjoară de sub puterea vrăjmașului și de a-i sfinți, a-i curăța și a-i binecuvânta, prin pogorarea asupra lor a harului și a puterii dumnezeiesti. Scopul ierurgiei este de a-l purifica pe omul credincios și firea înconjurătoare în care trăiește el, adică, vietățile și lucrurile de care are nevoie pentru trai sau pentru viața sa materială și spirituală. După forma, structura externa sau lungimea lor, ierurgiile se pot împărți în trei categorii: rugăciuni, rânduieli și slujbe.
Cum se sfințește o mașină
E bine de știut că nu orice obiect se poate sfinți. De exemplu, nu se pot sfinți verighetele, înainte de cununie, pentru acestea existând chiar slujba de cununie. Unii preoti spun ca nu se pot sfinți nici cruciulițele care se poartă la gât, pentru că nu există o rugăciune pentru acestea.
Pentru mașini există o rugăciune de sfințire cu totul și cu totul specială! Preotul și dascalul încep să citească „rugaciunea pentru binecuvantarea mașinii“, iar proprietarul acesteia trebuie să stea alături de ei. Capota este ridicată, în așa fel încât să se poată stropi motorul cu agheazmă, iar ușile autoturismului și portbagajul sunt larg deschise. Chiar și în interiorul mașinii se dă cu apă sfințită, pe fiecare scaun și pe volan. În vremea aceasta preotul zice de trei ori: „Se binecuvantează mașina aceasta prin stropire cu apa sfințită, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin!“.
Rugăciune de binecuvantare a mașinii
„Doamne, Cel ce esti Calea, Adevarul si Viata, Cel ce porti de grija fapturilor Tale, indreptandu-le si pazindu-le pasii, Cel ce ai trimis lui Isaac si lui Tobie ingeri impreuna calatori, si calatoria si intoarcerea lor pasnica ai facut-o, Cel ce L-ai ridicat pe Ilie la cer cu caruta de foc, iar inspre Emaus ai calatorit dimpreuna cu Luca si cu Cleopa, binecuvanteaza masina robilor Tai (se rosteste numele proprietarului), ocrotindu-i in drumurile lor de toate primejdiile, dandu-le inger pazitor, insotindu-i cu dumnezeiasca Ta binecuvantare si intorcandu-i totdeauna cu pace la casa lor. Caci Tu esti Cel ce ocarmuiesti si binecuvantezi toate si Tie marire inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor, Amin!“
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News